Neden Türkiye’de bankalar, finans kuruluşları çuval dolusu maaşı araştırma bölümlerine, analistlerin banka hesaplarına gömerler? Oysa her şey o kadar aşikar ki!
Bakın Bloomberg bir anket yapmış; “Merkez Bankası bu ay ne yapar?” diye sormuş. Toplamda 21 kurum katılmış. Bunlardan 19’u Merkez indirime gidecek deyip bilememiş. İkisi “değişiklik yapmaz” deyip bilmiş.
Nitekim Reuters da anket yapmış, aynı soruyu sormuş. Bu sefer 15 kuruluştan 14’ü bilemeyerek faiz indirimi beklediğini ifade etmiş. Biri bilmiş.
Sahi bu anketi cevaplayan araştırmacılar hangi ülkede yaşıyorlar? Ülke dinamiklerini bilmeden kafanı bilgisayar ekranından ayırmadan tahminde bulunursan işte böyle terse gelirsin! Dolgun maaşın yine hesaba yatar ayrı...

Ayarlanmış maça bahis oynamak gibi

Güzel kardeşim sen hâlâ Merkez Bankası’nı bağımsız sanıyorsun ona göre tahmin yapıyorsun. Oysa Türkiye’de bağımsız kurum falan kalmadı, daha onu bilmiyorsun!
Anlaman için baştan başlayayım.
Merkez Bankası Başkanı’nı Bakanlar Kurulu seçer, Cumhurbaşkanı atar. Yani Başkanı bizzat Saray’ın kendisi atamış. Hem de nasıl atamış? Bir de ona bakalım:
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Albaraka Türk’te profesyonel hayatına başlamış ve Kuveyt Türk’te görev yaparken Merkez Bankası Başkanı olmuş.
Bu atamayı yapabilmek için de bu kişiye özel yasalar değiştirilmiş. Oysa kendisinin Merkez Bankası Başkanı oluncaya kadar kayda değer hiçbir başarısı yokmuş... Dört ünlü ekonomi profesörü arasından, ekonomi lisansı bile olmayan, kuruma en son giren en genç kişi Başkan yapılmış.
Yani lamı cimi yok belli ki sarayın dediği olacak!

Referandum sonucu dolara endeksli

Peki, saray ne demişti? Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut; “Küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmek gerekiyorsa, Merkez Bankası pas da geçer” dememiş miydi?
Sen hâlâ neyin faiz indirimini bekliyorsun? Daha gündemi okuyamıyorsun!
Hadi bir tüyo daha vereyim. Sarayın da başkanlık için sabrı kalmadı. MHP Başkanı Bahçeli de hazır pası attı. Referandum, seçim derken bir yandan siyaset iyice kızışacak.
Faiz 0.25 baz puan artmış, düşmüş kimsenin umurunda olmaz. Sokakta Merkez Bankası’nın faizini sor, bilen çıkmaz. Zira dolar şöyle 3.20’lere çıkıp 3.30’u zorlarsa su bulanır. Başkanlık sistemi için referandumda çarşı karışır.
Siz de hesaplarınızı ona göre yapın zira bugünlerde işsiz kalırsanız yenisini kolay kolay bulamazsınız.