Yeni Başbakan Binali Yıldırım AKP kongresinde; “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyerek, partililere; “Başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız?” diye seslendi.
Kendisi başkanlık sistemini şöyle anlatıyor; Türkiye hızlanacak, ekonomi yol kat edecek, demokrasi ilerleyecek.
Türkiye hızlanır mı? Valla, 1950 ila 2010 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 5 büyümeyi yakalamış Türkiye son altı yıldır ortalama yüzde 3 büyüyor. O da Suriyeli mültecilerin ülkemize gelip yaptığı harcamalar sayesinde. Büyüme aslında getirdiğinden daha çoğunu götürüyor!
Ekonomi yol kat eder mi? Bizi zenginleştirdiğini söyleyen fakat gerçekte bizi borçlandıran AKP’nin iktidarı devraldığı yıla gidelim. Vatandaşlarımızın 2002 yılı sonunda, bankalara olan borcu 6.6 milyar lira iken, 2015 sonunda bankalara olan borç 384 milyar liraya çıktı. Bayağı bir yol kat etmişiz!
Demokrasi ilerler mi? Türkiye, Basın Özgürlüğü sıralamasında geçen yıla kıyasla iki sıra gerileyerek 151’inci sırada yer aldı.

Binali Yıldırım’ın hız denemeleri


Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi ve Binali Yıldırım Başbakanlığında hızlanması beni gerçekten ürkütüyor. Hatırlar mısınız bilmem ama Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım trenleri hızlandırmaya karar vermişti.
Raporlar hazırlattı; “Ray sistemi değişmeden mümkün değil!” sonucu çıktı. Yine de “söz verdik, hızlı trene geçiyoruz” emriyle seferler başladı.
22 Temmuz 2004 tarihinde Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıktı. Toplam 230 yolcudan 41’i öldü, 89’u da yaralandı.
Bu kaza yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmişti. Cumhuriyet savcılığının TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında soruşturma açılması talebi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından reddedildi. Ölen öldüğüyle kaldı.
Bize böyle bir deneyim yaşatmış olan zamanın Ulaştırma Bakanı şimdinin Başbakanı bize yine yeni bir deneyim yaşatmak için kolları sıvadığını söylüyor. Aynı kadrolarla değişecek sistem fark yaratır mı? Aynı raylarda hızlı trene binmek gibi olmaz mı? Helva kavuralım mı?