Canlı yayında yaşanan olay hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer ölenlerin ikisinin çocuk olduğunu, yaralananlar arasında ise yabancı ülke vatandaşlarının da bulunduğunu belirtti. Ülke medyasında yer alan haberlerde devrilen ağacın 200 yaşında bir meşe olduğu bildirildi.


Olay sonrası Madeira'da üç günlük yas ilan edildi. Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Sousa da dayanışma için bölgeye gitti. Tüm Portekiz halkının acıyı paylaştığını söyleyen Sousa'nın hastanede yaralıları ziyaret edeceği açıklandı. Olayın gerçekleştiği Madeira, ülkenin güney batısında bulunan bir ada grubun en büyüğü ve Avrupalı turistlerin tatil amacıyla tercih ettiği bir yer.

Kentin tepelik bir alanında bulunan kilise önünde Hz. Meryem'in göğe yükselmesini kutlayanların üzerine düşen ağaç hakkında konuşan bir görgü tanığı, "Çok yüksek bir ses duydum ve baktığımda ağaç çok hızlı bir şekilde devriliyordu. İnsanlar kaçıştılar ama başaramayanlar altında kaldı" derken yetkililer gövdesi çürümekte olan ağacın son 2 yıldır destekle durduğunu açıkladı.