Milyonların aklını karıştıran YKS nasıl olacak, ayrıntıları neler, kaç soru sorulacak gibi sorularının yanıtları yeni sınav sisteminin açıklanması ile belli oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı. İki oturumda gerçekleşecek YKS nınavı ile neler değişiyor? Yeni sınavın önümüzdeki ilk sınavda uygulanması bekleniyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın açıkladığı yeni üniversiteye giriş sınavını değerlendiren eğitimciler, temel yeterliliğin Türkçe ve Matematik olmasının olumlu olduğunu ancak diğer derslerin katkısının azaldığını, bunun da öğrenciyi sınıflandırmak açısından sağlıksız olduğunu söyledi. Peki YKS nasıl olacak?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı.  Giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na ilişkin verdiği bilgiler şöyle;  “2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bunun örnekleri dünyada seçkin yükseköğretim sistemlerinde mevcuttur.  Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacaktı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, bugün üniversiteye girişte yeni sistemi kamuoyu ile paylaştı. Saraç’ın açıklamasına göre, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Yeni sınav sistemin tüm ayrıntıları ve merak edilenler...

[old_news_related_template title="TEOG'un yerine gelen Milli İzleme Sınavı nedir? MİS sınavı ne zaman?" desc="TEOG yerine ortaokuldan liseye geçişte yeni bir sınav geliyor. TEOG'un kaldırılmasından sonra yerine gelecek olan sistemin detayları merak ediliyordu ve adım adım ortaya çıkıyor. Peki yeni gelecek olan sistem Milli İzleme Sınavı yani kısaltılmış adıyla 'MİS' nedir? Liseye girişlerde TEOG yerine yapılacak olan MİS ne zaman yapılacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/teog-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/teogun-yerine-gelen-mis-nedir-mis-sinavi-ne-zaman-2045869/"]

YENİ SINAV SİSTEMİ İLE NELER DEĞİŞTİ?

-Yeni sistem ilk sınavda uygulanacak.
-Sınavlar; 5 haftasonundan bir haftasonuna çekildi.
-Sınav puan türleri 18'den 4'e indi.
-Sınav soruları için Milli Eğitim müfredatı esas alındı.
-2018-2019 yılındaki yeni adı Yüksek Öğretim  Kurumları Sınavı (YÖKS ya da YKS) olacak. Adaylar 2 ayrı sınava tabi tutulacaklar.
-Birinci oturum; Temel yeterlilik testi. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olacak. İkinci oturumda adayların lise müfredatı bilgisi esas alınacak.
-Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
-Temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak.
-Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi müfredattan olacak. 1. oturumda 40 Türkçe, 40 matematik sorusundan oluşan sınav cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir.
-Lisan sınavı bir oturumda yapılacak, 80 soru olacak.

yeni-sinav-sistemi-2018-yks

-Bu sene baraj puanlarında değişiklik olmayacak. 150 puanın altında alanlar yerleştirilmeyecek.
-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri takdirde bir sonraki yıl da geçerli olacak.
-Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacak.
-Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de var.
-Orta öğretim başarı puanı hesabında değişiklik yok.
-Öğrenciler çalışma sistemini değiştirmesin
-Bu yılki sınav takvimi için ÖSYM ile müzakere edeceğiz.
-Tüm riskleri hesapladık. Mevcut sisteme göre önümüzdeki sınavdan itibaren çok daha az riskli bir sisteme geçiyoruz.
-Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olunacak.
-Temel yeterlilikler sınavının iki ana ayağının olması, dünyadaki en yaygın kullanılan sistemle benzenlik gösteriyor.
-Bu yıl geçen yılki önlisans ve lisans programlarının tercih edilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?


Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayının bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek ve soru sayısı 80 olacaktır.

[old_news_related_template title="Yeni sınav sistemi YKS, eski YGS ve LYS'yi aratacak! Yeni üniversite sınavı YKS nedir?" desc="YÖK Başkanı tarafından açıklanan yeni üniversite sınavının adı ve detayları netleşti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adıyla yapılacak sınavın detaylarının açıklanmasının ardından YKS nedir, YKS nasıl olacak soruları önem kazandı... YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın açıkladığı yeni üniversiteye giriş sınavını değerlendiren eğitimciler, temel yeterliliğin Türkçe ve Matematik olmasının olumlu olduğunu ancak diğer derslerin katkısının azaldığını, bunun da öğrenciyi sınıflandırmak açısından sağlıksız olduğunu söyledi. Eğitimciler ayrıca, öğrencilerin bir günde toplam 240 soru çözdüğünü bunun da sınav stresinin de azalmadığına değindi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/sinav_shutter.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/yeni-universite-sinavi-yks-eski-ygs-ve-lysyi-aratacak-yeni-universite-sinavi-detaylari-2046266/"]

İLK OTURUM


Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi olup, Türkçe ve Temel Matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların temel ihtiyaçlarını  karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamalarını sağlayacaktır.

İLK OTURUMUN UYGULANMASI


40 adet Türkçe ve 40 adet Temel Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi, Cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu sınavın sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

İLK OTURUMDA TESTLERİN AĞIRLIKLARI


Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 50’dir.

yeni-universite-sinavi

TEMEL YETERLİLİK TESTİ PUANININ DEĞERLENDİRİLMESİ


Bu test, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecektir. Bu sene, geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir.  Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır.  Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları,  istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

İKİNCİ OTURUM


Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir.

İKİNCİ OTURUMUN UYGULANMASI


Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecek olan ikinci oturumda, 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecektir.

İKİNCİ OTURUMDA TESTLERİN AĞIRLIKLARI

İkinci Oturumda uygulanacak testlerin ağırlıkları puan türüne göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Tercih edilecek puan türüne göre:

Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı yüzde 50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 50’dir.

Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50,  Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 50’dir.

Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı yüzde 50’dir.

osym-1

EĞİTİMCİLER YENİ SİSTEM İÇİN NE DİYOR?


Eğitimci Onur Soğuk, yeni sistemde öğrencilerin öğleden önce Türkçe ve Matematik’ten 40’ar soru çözeceğini, temel yeterliliğin Türkçe ve Matematik olmasının olumlu olduğunu söyledi. Olumsuz tarafın ise öğleden sonra alan sınavı yapıldığını, çocukların 40 Matematik, 40 Edebiyat, 40 Sosyal Bilimler, 40 Fen Bilimler olmak üzere bir günde toplam 240 soru çözeceğini, sınav stresinin azalmayacağını kaydeden Soğuk, “Yeni sistemde fizik bilgisi 13-14 soruyla sorgulanacak. Yani daha az soru olacak. Bu sorularla müfredatın tamamı kapsanamaz” dedi.

Yeni sistemde türkçe ve matematiğin daha fazla ön plana çıktığını anlatan Soğuk, “Türkçe ve matematiği iyi bilen çocuk sınavı kazanacak. Diğer derslerin katkısı azalacak. Bu da öğrenciyi sınıflandırmak açısından sağlıksız. Gelen, gideni arattı… Yeni sistem öğrenci açısından olumlu değil. Ayrıca Hukuk bölümü eşit ağırlık puanıyla öğrenci alıyor. Ancak puan hesaplanırken, Türkçe, Matematik, Edebiyat ve Coğrafya’nın katkısı olacak. Çocuk, Felsefe ya da Tarih çalışmadan hukuk fakültesini kazanabilecek” diye konuştu.