Avrupa Birliği iki kez kızartılan Belçika usulü patateslerde kanserojen madde oluştuğu uyarısı yaptı ve patateslerin kızartmadan önce haşlanmasını önerdi. Ancak bu teklif Belçikalaları kızdırdı.

Guardian'ın haberine göre; Belçika Turizm Bakanı Ben Weyts, “Biz patatesi böyle seviyoruz. Bu öneri kabul edilemez” diye konuştu. 1 Ocak 1958'den bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Belçika birlikten yükselen itirazlara rağmen yıllardır iki kez kızartılmış patates kızartmasını yiyor.

Türkiye AB'ye üye olmak istediği zaman kokoreç sağlık koşullarına uymadığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Esnaf bunun üzerine ayağa kalkmıştı.

[old_news_related_template title="Avrupa Birliği'nde kızarmış patates çatlağı" desc="Avrupa Birliği, Belçika'nın ulusal yemeklerinden biri olan patates kızartmasını tartışıyor. AB müzakereleri sürecinde geçmişte kokoreç ve çiğ köfte gibi yemekleri tartışmaya açan AB'de çatlak oluştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/patatees.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/avrupa-birliginde-kizarmis-patates-catlagi-1902836/"]

AYDIN'DA YASAKLANMIŞTI


3 Temmuz 2000 tarihinde ise Aydın'da AB uyum düzenlemeleri çerçevesinde kokoreç satışı hıfsızsıha tarafından yasaklanmıştı.

Avrupa Birliği ise 1996 yılında çıkan 'deli dana' krizi sonrası geçici olarak sakatat ithalatı ve ihracatını yasaklamıştı. Yasak 1998 yılının sonuna kadar sürdü.

TÜRKİYE YASAKLAMIŞTI


Türkiye de 1996'nın Haziran ayında AB'den et ithalatını, ‘‘İç piyasayı korumak’’ amacıyla yasaklamıştı. Avrupa Birliği ise buna misilleme olarak Türkiye'nin domates salçası ihracatını kotaya bağladı. 90'lı yılların sonunda yaz Türkiye'nin et yasağını kaldırması ve 19 bin ton et ithaline onay vermesi üzerine, Avrupa Birliği de domates salçası üzerindeki kotasını 16 bin tona çıkarttı.

kokokookokok2

[custom_content title="KOKOREÇ NASIL YAPILIYOR?" desc="Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih ediliyor. Öncelikle bağırsakların içten ve dıştan temizlenmesi gerekiyor. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılıyor. Uzunca bir şişe bumbarlar geçiriliyor. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanıyor. Ara ara da ince yağ tabakaları yerleştiriliyor. Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişiriliyor. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanıyor. iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranıp servis ediliyor. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biber."]