İhracatta hedef pazarlardan birisi olan Afrika’da, pek çok ülke payını artırırken Türkiye kayıp yaşıyor. 2013 yılında Afrika’ya 14.1 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, geçen süre içinde bu rakamın oldukça gerisinde kaldı. 2014’te Afrika’ya ihracatı 13.7 milyar dolara düşen Türkiye, 2015’te 12.4 ve 2016’da 11.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 4 ayında ise bu rakam 3.8 milyar dolar oldu. Afrika’dan yapılan ithalatla birlikte ticaret hacmi yıllık 20 milyar dolara çıkıyor.1 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip Afrika’da pazarın en güçlü oyuncusu ise Çin.

ÇİN PARASIYLA AFRİKA'DA

Çin’in Afrika ile karşılıklı ticareti yıllık 220 milyar doları geçti. 2000 yılında bu rakam sadece 10 milyar dolardı. Bununla beraber geçen yıl Çin, Afrika’ya doğrudan yatırımda ilk kez ABD’nin önüne geçti. 2016’da Afrika’ya 14 milyar dolar doğrudan yatırım yapan Çin’in bu yıl yatırımlarının 26 milyar doları bulması bekleniyor. Çin’in Afrika’ya doğrudan yatırımlarında madencilik ilk sırada yer alırken, onu inşaat, imalat ve finans sektörleri takip etti.

icerdeeeeeee

Çin’in Afrika’daki varlığının maddi gücüyle alakalı olduğunu söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, “Genellikle Çin Devleti ve devlet kuruluşları gidip 5-10 milyar doları getirip karşılığında madenleri, arazileri alıp, o parayı tekrar inşaatla, müteahhitlikle geri alıyor. Krediyi getiriyor, sonra yine gidip aktiviteleri yapıyor. Ve o para dönmüş oluyor. Biz ise firmalarımızla, oraya nasıl ihracat yaparız diye gidiyoruz” dedi.Türkiye’nin müteahhitlik gücünün Rusya gibi parası olan ülkelerde olduğunu ifade eden Taşkın, “Afrika ise gel ne istersen yap, parayı getir diyor. Bizde aynı maddi güç olmadığı için yapamıyoruz. Buna rağmen son yıllarda bazı müteahhitlik firmalarımızın Afrika’da başarılarını da görüyoruz”diye konuştu.

Afrika’daki büyükelçi sayısının artmasının ilişkileri geliştirdiğine dikkat çeken Taşkın, Türkiye’nin bankacılık sisteminin de orada mutlaka olması gerektiğini vurguladı. Türk mallarında kalite sorunu olmadığını anlatan Taşkın, Gümrük Birliği kaynaklı bazı sorunlar olduğunu, bunların da ikili anlaşmalarla aşılmaya çalışıldığını kaydetti. Taşkın, “Afrika her türlü kalkınıyor. Bizim orada mesai harcamamız lazım. Biz daha yolun çok başındayız” dedi.

ic3ereeeeeee Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın


1 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Afrika’nın iş potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Tamer Taşkın, hedef ülkelerin belirlenip hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 1 trilyon dolarlık bir pazar olan Afrika’da 55 ülke olduğunu belirten Taşkın, nüfusu ve ithalat gücüne göre bu ülkelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.