Güne 3.5367-3.5379 seviyelerinden başlayan dolar/TL, TÜİK'in açıkladığı 2016 yılı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek gelmesiyle 3.58'in de üstünü gördü. Ardından ilerleyen saatlerde 3.6002'yi görerek tarihi rekorunu kırdı. Saat 14.06'da dolar/TL 3.5900/3.5910 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL ise 3.7328/3.7343 oldu.

ENFLASYON RAKAMLARI VE OHAL AÇIKLAMASI TIRMANDIRDI


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, kurun rekor kırmasını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Erkan şöyle dedi:

Türk lirasının yeni yıldaki işlemlerde de değer kaybı eğiliminin devam ettiği ve mevcut haber akışı ile beraber kurlardaki yukarı hareketin ivme kazandığı görülmektedir. Sabah ilk işlemlerin 3,54 seviyelerinde gerçekleştiği USDTRY paritesi, ilk yukarı yönlü hareketine beklentilerden çok yüksek gelen enflasyon verisi ile başladı. 3,58 seviyelerine tırmanan kurun yukarı hareketini gelen siyasi açıklamalar sonrasında genişlettiği görülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada OHAL'in 3 ay uzatılmasına ilişkin kararın bu hafta Meclis’te görüşüleceğini ve bir karara bağlanacağını söyledi. Bununla birlikte sabah gelen enflasyon verisi ile yukarı yönlü hızlanmış olan USDTRY daha da ivmelendi. USDTRY, 3,60'a kadar tırmandı.

Jeopolitik risklerin güvenlik riskine dönüşmüş olması ve karışık olan siyasi ajanda ile beraber, USD’de 20 Ocak’tan sonra görülebilecek ivmelenme, aynı zamanda Aralık enflasyon verisinin Türkiye’nin reel getirisini negatife çevirmiş olması, 27 Ocak’taki Fitch not açıklamasının yarattığı risk gibi endişeler ilk çeyrekte öngördüğümüz 3,60 seviyesinin çok çabuk görülmesine neden olmuştur. Saydığımız faktörler nedeniyle kısa dönemde piyasa oynaklığının devam etmesi ve TL’nin değer kayıplarını genişletmesi riski ağır basmaktadır.

[old_news_related_template title="Enflasyon açıklandı! Emekli maaşları ne kadar oldu?" desc="Yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde gelerek bir önceki yılın aynı ayına göre %8,53 oldu. Emekliye ocak maaşları için yapılacak 'fiyat güncellemesi' yüzde 4.73 oldu. Enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasıyla dolar 3.57'yi aştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/ph32hp31hp231ph.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-yillik-enflasyon-aciklandi-1600802/"]

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı ise yıllık enflasyonun Merkez'in hedefinin çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Nalbantlı şu ifadeleri kullandı:  Aralık ayında %8.53 artan enflasyon ile yılı Merkez Bankası’nın hedefinin oldukça üzerinde kapattık. Enflasyondaki yükselişte gıda fiyatlarında görülen düzeltmenin sona ermesi ve yapılan zamların etkisini görüyoruz.

KURDA 3.50-3.55 TL DEVAM EDEBİLİR


Özellikle yaz aylarında turizm sektöründeki sıkıntılar nedeniyle hizmet sektörü ve talepteki zayıflama gıda fiyatlarının yükselmesini sınırlıyordu. Çekirdek enflasyon tarafında ise kur geçişkenliğinin görülmeye başlandığını görüyoruz. Yılın ilk yarısında kurun gecikmeli etkileri çekirdek enflasyonu yukarı çekmeye devam etmesini bekliyorum. Kurda 3.50-3.55 bandının yukarı kırılması ile 3.60 seviyesine doğru yükseliş devam edebilir.

XTB Menkul Değerler araştırma müdürü Arzu Toktay ise doların rekor kırmasının Merkez Bankası kararlarını nasıl etkileyeceğinin beklendiğine vurgu yaptı. Arzu Tokay şu ifadeleri kullandı:

3 Ocak seansında içeride beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon dışarıda güçlü dolar ile birleşince Dolar/TL paritesi 3,6000 ile rekor tazeledi. Yeni yılın ilk haftasında Türk Lirası üzerindeki artan baskı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Ocak toplantısında atacağı adımı kritik hale getiriyor. Ocak ayının bir başka önemli gündem maddesi 27 Ocak’ta yapılacak olan Fitch toplantısı ve not indirimi ihtimali.

TARIM DIŞI İSTİHDAM ÖNEMLİ


Bu haftanın Amerika tarafında önemli gündem maddesi olan tarım dışı istihdam verisi de Dolar (DXY) hareketi için belirleyici olacak. Bu hassas ortam içerisinde dolarda güçlü seyrin hız kesmesi Türk Lirası’nı bir nebze rahatlatabilir. Amerikan ekonomisine ilişkin pozitif beklentilerin ne ölçüde satın alındığını kestirmekte zorlanan piyasalar bu tarihe kadar “dolar pozitif” fiyatlama da daha istekli görünüyor. Ancak tarım dışı istihdam verisi ile işler değişebilir.

2016 senesi boyunca Mayıs ayı dışında iyi bir ivme yakalayan istihdam piyasası doygunluğa ulaştı ise Dolar’da yükseliş hız keserken içeride Dolar/TL paritesi 3,5330’lara doğru geri çekilebilir. Öte yanda, ardı ardına gelen ve beklentilerden kötü ekonomik verilere enflasyon da eklenince Dolar/TL paritesinin 02-09 Aralık düşüşünün yüzde 123,6 fibo direnci 3,6532’ye kadar hızlı bir hareket yapma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.