Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın, Beşiktaş İlçe Seçim Kurulunun aldığı erteleme kararı ve bu karara yapılan itirazların İstanbul İl Seçim Kurulunca reddedilmesi sonucu zamanında yapılmadığı ortaya çıktığından, anılan Genel Kurul süreci 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereğince Bakanlığımız yetkisinde işletilecektir.

Kararın ardından Sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtlayan TÜRSAB Başkanı, Başaran Ulusoy "Hiçbir şey olmuyor. Bir sıkıntı yok. Bizde kavga olmaz. Görevi bırakıyorum artık yeter, gençler yoruldu.
Şimdi yönetimin başında seçim işlerini bakanlık heyet ile birlikte yürütecek. Bundan doğal bir şey yok. 2018 yılı turizmde 2017 den daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.

160 KURUCU ARTIRILMIYOR


TÜRSAB uzun süredir kurum içi yaşanan gerginliklerle gündemde. 160 kurucu acente sayısının artırılmaması, TÜRSAB’in derneğinin (TURSAV) mülklerinin değerlendirme biçimi oluşum içinde fikir ayrılıklarına neden oluyor.

BOOKING.COM HERKESE AVANTAJ SAĞLAMADI


Son olarak Booking.com’a yurtiçinden erişim engelinin de bazı üyeler arasında fikir ayrılığına neden olduğu belirtildi. Mayıs ayında TÜRSAB’da başkan adaylığını açıklayan Hasan Erdem, “ünyada en iyisini ben bilirim, benim bildiğim en doğrudur devri kapandı. Her şeyi birlikte düşünen ortak aklı harekete geçiren başarılı oluyor. Biz Türkiye’nin ortak aklını turizm için seferber edeceğiz” diye konuşmuştu.

HAC VİZESİ GERGİNLİĞİ


Öte yandan hac vizesi alımı sürecinde de TÜRSAB’da bazı gerginlikler olmuştu. TÜSİAD Başkanı Başaran Ulusoy’un hac ve umre acentaları için yeterli çabayı göstermediğini iddia eden 180 acenta TÜRSAB’dan çıkarak Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği’ne (HÜRSAD) üye oldu.

resimid_4209738

Ulusoy tekrar aday olmayacağını açıklarken kine ve bölünmeye artık gönlünün razı olmadığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"1983 yılında başlayan TÜRSAB Yönetim Kurulu üyeliğim, günümüze kadar muhtelif zaman aralıkları ile süre geldi ve 1999 yılından bu yana geçen onsekiz yıllık süre içerisinde de Yönetim Kurulu Başkanı olarak sizlere, sektöre ve Birliğe hizmet vermeye devam ettim.

İfade etmeliyim ki, benim için her anı büyük bir onur ve keyif dolu olan bu uzun zaman dilimi, daima hayatımın en özel bölümünde muhafaza edilecektir.

Ancak, camiamızda artık kavgaya, kine ve bölünmeye gönlüm razı gelmiyor. Zira devir, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etme, kenetlenme devridir.

Ancak, yaşadığımız ve hiç alışık olmadığımız bu gergin süreç şahsım üzerine kurgulanarak devam ettirildiğinden ömrünün büyük bir bölümünü bu sektöre ve Birliğimize hizmet ederek geçiren bir büyüğünüz olarak kabullenme sınırımı aşmış bulunmaktadır.

Bu nedenle; Birliğin 23.görev dönemi Yönetim Kurulu Üyeliği adaylığından çekildiğimi bilgilerinize sunuyorum."

[caption id="attachment_2113711" align="alignnone" width="600"]TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya[/caption]

TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya ise önceki günlerde yaptığı açıklamada kongrenin ertelenmeye çalışıldığını söylemişti. Bağlıkaya, "Biz 2-3 Aralık'ta doğal süreç olan bu kongrenin ikinci ayağının yapılması bekliyoruz. Buna karşılık Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin çok yoğun maillerle, fakslarla kampanyası var. Acenteleri arıyorlar, 'sakın gelmeyin İstanbul'a böyle bir kongre yok' diyorlar.

Bunun karşılığında bakanlığın böyle bir açıklaması yok. Aslında seçim erteleme, seçim iptali konusunda kurumların kendisi tabii ki yetkili değil. Üst makamlar yetkili bu konularda. İlçe seçim kurulu, il seçim kurulu olabilir, Yüksek Seçim Kurulu olabilir, Bakanlık olabilir... Yani Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, kendi ilan ettiği kongresini kendi kendine iptal etmeye çalışıyor, ertelemeye çalışıyor" diye konuşmuştu.