Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) iş verdiği firmalardan araç alması tartışma yarattı. TOKİ’nin bağlı olduğu Başbakanlık Yardımcılığı, “O araçlar yerli malı ve şantiyelerde kullanılıyor” açıklamasına rağmen Sayıştay, “Araçlar yerli değil ve özel işlerde kullanılıyor. Faturası da devlete çıkarılıyor” tespitinde bulundu. "Ülkemiz cari açık sıkıntısı yaşarken TOKİ’nin yabancı araçları kullanması doğru değil” diyen Sayıştay TOKİ’ye ‘etik davran’ uyarısında da bulundu.

[old_news_related_template title="TOKİ'de şehit ailesine yok, Suriyelilere var" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın “Suriyelileri TOKİ evine yerleştiririz” açıklaması büyük tartışma yaratırken akıllara bugüne dek şehit ailelerine verilen ancak parası ödenmediği için geri alınan ve kira istenen evler geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/07/toki-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/tokide-sehit-ailesine-yok-suriyelilere-var-1310966/"]

CARİ AÇIĞA NEDEN OLUYOR


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in de gündeme getirdiği Sayıştay’ın TOKİ’nin müteahhitlerden aldığı araçlarla ilgili çarpıcı tespitleri şöyle: “Şartnameler gereği yükleniciler tarafından teslim edilen 165 adet (Nisan 2016 itibarıyla) araç, idarenin bütün birimlerine tahsis edilmiştir. Araçların kullanımları tamamen tahsis edildiği birim amirlerinin inisiyatifine bırakılmıştır.”

[old_news_related_template title="Kentsel dönüşümle TOKİ evinize ortak gelebilir" desc="Yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüm alanındakı konutlar ‘sağlam’ ya da ‘riskli’ olup olmadığına bakılmaksızın kentsel dönüşüme tabi tutuluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/04/05/konut2-depo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/emlak/kentsel-donusumle-toki-evinize-ortak-gelebilir-1168799/"]

CARİ AÇIK VURGUSU


Yüklenici firmaların idareye teslim ettiği araçların satın alma, yakıt ve diğer tüm masraflarının kendilerine ait olması nedeniyle maliyetleri teklif fiyatlarına yansıtacağını savunan Gürer, bu durumun doğal sonucu da yansıtılan bu maliyetlerin sonuçta idare tarafından yüklenileceğini bildirdi. Araçları TOKİ’deki amirin de memurun da kullandığını iddia eden Gürer, “Ülkemizin ekonomik olarak önemli sorunlarından birinin cari açık problemi olduğu göz önüne alındığında, yüklenicilerden talep edilen araçlarda ithal araçlardan ziyade menşei yerli araçlara ağırlık verilmelidir” diye konuştu.