Yat ve gezinti tekneleri vergilerinin kalıcı olarak sıfırlanması, “en adaletsiz indirim” olarak nitelendirildi Hükümetin referanduma yönelik olarak bazı ürünlerin vergilerini 30 Nisan’a kadar yat, kotra, tekne ve gemilerin vergisini ise süre sınırı olmaksızın sıfırlamasına tüketicilerden büyük tepki geldi. Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar hükümete, “Gemisi olan zenginlerin kotra vergilerini değil, beslenme sorunu yaşayan dar gelirlinin gıdasındaki vergileri sıfırlayın” çağrısı yaptı.


ZATEN ADALETSİZDİ


Başkan Çakar, Bakanlar Kurulu’nun beyaz eşya, mobilya ve konuta geçici süreyle ÖTV ve KDV indirimi yaparken yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin vergilerini ise kalıcı olarak sıfırlamasını, “en adaletsiz indirim” olarak niteledi. ÖTV ve KDV’nin zaten dar gelirliler için dünyanın en adaletsiz vergileri olduğuna işaret eden Çakar, vergi indirimlerinin tüketicilerin yükünü kaldırmak yerine sektörleri kurtarmak amacıyla yapıldığını, kararın sosyal hukuk devlet anlayışıyla örtüşmediğini söyledi.


SIRTIMIZDAN KALDIRIN


Çakar, hükümetin dar gelirli değil zengin azınlığın lehine vergi indirimleri yaptığını ifade ederken, “Haksız ve adaletsiz vergilerin yoksul tüketicilerin sırtından tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Dar gelirli tüketicilerin erişimde zorlandıkları su, gıda, elektrik, doğalgaz ve telefon gibi mal ve hizmetlerden KDV ve ÖTV’nin herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın tamamen sıfırlanmasını istiyoruz” çağrısını yaptı.

HANGİ MEMUR VE İŞÇİ ALABİLİR


Turhan Çakar, mobilya ve beyaz eşyada KDV ve ÖTV indiriminin sadece 30 Nisan’a kadar uygulanmasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Çakar, “Ancak yatlar, kotralar, gemilerdeki verginin tümden kaldırılması daha da düşündürücüdür ve üzücüdür. Acaba hangi memur, işçi, işsiz, yoksul ve dar gelirli, küçük esnaf yat, kotra, tekne ve gezinti gemisi alabilir?” diye sordu.

1