Çizerimiz Hicabi Demirci’nin Desen Yayınları’ndan çıkan “Çizginin Çizgisi” kitabı raflardaki yerini aldı. Kitap, “Karikatürde yöntemler”, “Genel hatlarıyla karikatür tarihimiz”, “Mizahi anlatımın özellikleri” ve “Karikatürde kavramlar ve görsel yorumlama” olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nden obeziteye, çevre kirliliğinden hayvan haklarına, Kurtuluş Savaşı’ndan organ nakline kadar birçok önemli konuda bilgilendirici metinlerin de bulunduğu kitapta çocuklara Demirci’nin yarattığı “Hico” karakteri ile karikatür okur-yazarlığı anlatılıyor.

‘KAYNAK KİTAP OLDU’

Yaklaşık bir yıllık çalışmanın ürünü olan kitabıyla ilgili konuşan Demirci, “Çizgili Dünya” kitabını anlatmak için katıldığı “Karikatürde Görsel Okuma” etkinliklerinde çocuklarla edindiği deneyimlerinden yola çıkarak “Çizginin Çizgisi” kitabını yazmaya karar verdiğini söyledi.

Demirci, “Katıldığım bu etkinliklerde çocuklarımızın karikatürden çok uzak olduğunu fark ettim. Turhan Selçuk ismini duymadıklarını, imgelem sorunları yaşadıklarını fark edince böyle bir kaynak kitap hazırlamaya karar verdim” dedi.
“Çizginin Çizgisi” kitabının, piyasada olan “figür nasıl çizilir” türü kitaplardan farklı bir yere sahip olduğunu ifade eden Demirci, “Kendi karikatürlerimi kullanarak imgelerin ne anlama geldiğini anlatmaya çalıştım. İmgeleri anlatırken de önemli bulduğum konulara değindim. Örneğin karikatür organ nakli ile ilgili ise bu konuda bilgiler de vererek zenginleştirdim. Bir bölümü genel konularla ilgili bilgilendirici konsepte sahip” diye konuştu.

02kitap20cm

‘HİCO ANLATIYOR’

Demirci şöyle devam etti: “Kitapta her şeyi yarattığım ‘Hico’ isimli çocuk karakteri ile anlattım. Hico benim. Benim de böyle bir maceram oldu. Ben de bir ustanın yanına gittim, ondan öğrendim. Benim ustam Ercan Akyol idi. İlk çizimlerimi gösterdim, eskizler yapıp bana geri verdi. Hâlâ saklarım. Kitapta da Hico, bir ustanın yanına gidiyor. Usta ona ‘bunun okulu yok herkes usta çırak ilişkisi ile yol almıştır’ diyor. Yolculuk böyle başlıyor.”

HOŞGÖRÜ VURGUSU...

Türkiye’de böyle bir kaynak kitap bulunmadığını belirten Demirci şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez yapılmış kendi alanında ilk örnek. Etkinliklerde çocukların karikatüre ilgisini ve heyecanını görüyorum. Bu kitap ders kitabı niteliğinde. İmgeler ve imgelerin bizi götürdüğü bilgiler gibi birçok konuya değiniyorum. Çocukların dünyalarına ulaşmak adına hazırladım. Umarım hedefine ulaşır. Herkes karikatürcü olmak zorunda değil ama karikatürün kullandığı argümanları hayatlarına yerleştirmelerini çok isterim. Bir karikatür okuyucusu yaratabilirsek kendimi başarılı sayacağım. Yazısız karikatürlerle ilgili çoğu yetişkinden şunu duyuyorum: ‘Burada ne anlatmak istedin?’ Oysa çizgi bir şeyler söylüyor. Ne olduğunu nereden başlayacağını bilmiyor. Bu kitap çocuklarımıza karikatüre nereden başlayacağını nasıl bir yol haritası izleyeceğini gösterecek. Kitabın başta öğrenciler olmak üzere öğretmenlerin ve ebeveynlerin yaşamlarındaki hoşgörü kültürüne katkı sağlamasını umuyorum.”

Dünyaca ünlü sanatçılar çizimleriyle destek verdi


Kitapta, karikatür tarihi bölümü de yer aldı. Hicabi Demirci, Türk karikatür tarihinde çok değerli çizerler, büyük ustalar olduğunu anlatarak “Gönül isterdi ki hepsine yer vereyim. Hem konsept tarihçe yazmak olmadığı için karikatürün köşe taşlarını oluşturan isimleri ele alıp belirli bir sayıda sınırlı tuttum. Turhan Selçuk, Cemal Nadir, Oğuz Aral, Cemil Cem, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın karikatüristi Selma Emiroğlu var. Türk karikatüründe kilometre taşı olan değerli isimlere yer verdim” dedi.

02karikatur20cm

Kitaba, dünya çapında birçok portre karikatürcüsü de özel çizimleri ile destek verdi. Brezilyalı ünlü çizer Silvano Mello, Mart Twain portresi, Luis Carlos Fernandes Turhan Selçuk portresi, Perulu Walter Toscano Albert Einstein portreleri ile kitapta yer aldılar. Kitapta, oyuncak kültürünün tanıtıldığı bölüme de Sunay Akın bir yazısı ile destek verdi.

‘HER ZAMAN SORGULAR’

Ödüllü karikatürist Hicabi Demirci, Türkiye’de karikatürün hak ettiği değeri görmediğini düşünüyor. Demirci “Karikatürü okullara sokabilirsek bilimde sanatta ve diğer alanlarda daha başarılı öğrenciler yetişir. Çünkü karikatür her zaman sorgular, soru sorar ve analiz yapar. İmgeler arasında bağlantı kurarak yol haritası çizer. Bunlar da azımsanmayacak şeyler” diye konuştu.

Hicabi DEMİRCİ’nin “ÇİZGİNİN ÇİZGİSİ” adlı yeni kitabını www.sozcukitabevi.com’dan ya da 0 212 948 22 78 numaralı telefondan temin edebilirsiniz...