Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan yardımcıları ve bakanlar tarafından kullanılan devletin VIP filosuna yeni bir uçak daha katıldı. Türk Hava Yolları tarafından geçen yıl 77.8 milyon dolara satın alınan Airbus A340–500 tipi uçak, ilk test uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından yarın hizmete başlayacak. Uçak 2008 yılında üretilmiş ve Tunus hükümeti tarafından dönemin Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin kullanması için 108 milyon dolara satın alınmıştı. 23 yıl boyunca ülkeyi dikta rejimiyle yöneten Bin Ali, 2011 yılında Arap Baharı adı verilen protestolar sonucunda devrilince uçak ortada kalmıştı.

TEST UÇUŞU YAPILDI

Geçen yıl sonunda Türkiye tarafından satın alınan dört motorlu, uzun menzilli uçak, İstanbul’a üzerinde beyaz boya ile gelmişti. Sonrasında uçağın boyama ve bakım işlemleri, Türk Hava Yolları teknik bakım hangarında yapıldı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından TC-CAN tescili verilen ve burnuna ‘CAN’ yazılan uçak önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan ilk test uçuşu için havalandı. Yapılan planlamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın yapacağı Hindistan gezisine bu uçakla gitmesi bekleniyor.

İŞTE DEVLETİN FİLOSU

Erdoğan’ın 1 Mayıs’ta döndükten sonra 14-15 Mayıs’ta Çin’e, 16-17 Mayıs’ta ABD’ye TC-CAN ile uçması planlanıyor. Erdoğan, daha önce 2014’te satın alınan TC-TUR kuyruk tesciline sahip Airbus A330-200 tipi uçağı kullanıyordu.

u1

TC-ANA tescil işaretine sahip Airbus A319CJ tipi uçak, TC-ATA, TC-DAP ve TC-KOP tescilli Amerikan yapımı Gulfstream G550 model 3 uçak, Gulfstream G450 model TC-GAP ile TC-LAA ve TC-LAB tescilli 2 adet Cessna Citation V model uçak da VIP filoda yer alıyor. Ayrıca 3 helikopter de filoda bulunuyor. (DHA)

u2

Dünyanın her yerine aralıksız uçabiliyor


- Airbus A340-500 tipi
uçak 2008 yılında üretildi.
- Uçak, ikinci el olmasına rağmen aktif olarak kullanılmadı. Türkiye satın alana kadar 6 yıl yerde bekledi. Toplam uçuş saatinin düşük olduğu tahmin ediliyor.
- 17 bin 700 kilometre menzilli. İstanbul kalkışlı dünyadaki tüm noktalara duraksız ulaşabiliyor.
- Toplam kabin alanı 140 metrekare.
- Koltuk kapasitesi 56.
- Kabin 6 bölümden oluşuyor. İlk bölüm, toplantı salonu veya çalışma ofisi olarak kullanılıyor. Hemen arkasında ikramın yapıldığı bir sosyal alan yer alıyor.
- Kabinde ayrıca bir yatak odası da var.
- Dört adet Rolls Royce
imalatı Trenk 556-69 serisi motora sahip.
- Maksimum kalkış ağırlığı ise 380 ton.