Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir El Sabah ile dün gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Kuveyt arasında imzalanan anlaşmaların imza törenine katıldı.

kuveyt-devlet-nisani-3 FOTO: Cumhurbaşkanlığı


Cumhurbaşkanlığında ilgili bakanların ve kurum yöneticilerinin iki ülke arasındaki anlaşmaları imzalamalarının ardından Erdoğan, Kuveyt Emiri El Sabah’a, yabancı devlet başkanlarına verilen Türkiye’nin en yüksek nişanı olan devlet nişanını takdim etti.

kuveyt-devlet-nisani-1 FOTO: Cumhurbaşkanlığı

YİNE ATATÜRK'SÜZ NİŞAN VERİLDİ


2013 yılı Kasım ayında dönemin hükümetinin aldığı kararla, Türkiye Cumhuriyeti'nin "İlişkilerin geliştirilmesine katkıları" nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişan olan Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı'nın şekilleri değiştirilmiş, nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı kaldırılmıştı. Yaşanan büyük tartışmaların ardından Türkiye Kamu-Sen, T.C. ibaresi ve Atatürk siluetinin kaldırılmasına tepki göstermiş, yapılan bu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi doğrultusunda Danıştay’a başvuruda bulunmuştu.
devlet-nisani-eski-yeni
Danıştay 10. Dairesi verdiği kararla nişanlardaki Atatürk siluetinin kaldırılmasının anayasal hükümler karşısında eksik bir düzenleme olduğuna hükmederek, “Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği”nin 6. Maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında “Atatürk Kabartması”na yer verilmeksizin eksik düzenleme yapan kısmın iptaline karar verdi. Ancak bu karar henüz kurul tarafından onaylanmadı.

(NOT: Danıştay kararını haberin en altında görebilirsiniz)

Dünkü Devlet Nişanı takdiminde de, Kuveyt Emiri'ne verilen Nişan'da Atatürk silueti ve T.C. yazısının olmaması dikkat çekti.

İŞTE O NİŞAN;

FOTO: Cumhurbaşkanlığı / Kuveyt Emiri'ne verilen nişanın Danıştay kararından önce ki olması dikkat çekti. FOTO: Cumhurbaşkanlığı / Kuveyt Emiri'ne verilen nişanın Danıştay kararından önce ki olması dikkat çekti.

TÜRKİYE KAMU-SEN BAŞKANI: HUKUK KARARLARI UYGULANMALIDIR


Atatürk siluetinin Devlet Nişanı'ndan kaldırılmasını Danıştay'a taşıyan Türkiye Kamu-Sen'in Başkanı İsmail Koncuk sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde de hukuk kuralları uygulanmalıdır. Yanlışlıkla olabileceğini düşünüyorum. Eskiden ellerinde kalan bir nişanı da vermiş olabilirler. Sonuçta verilen karar nettir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende Emir El Sabah’a hitaben, “Aziz kardeşim, Kuveyt’te tahta çıktığınızdan beri Türkiye’yle Kuveyt arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine, farklı alanları içine alacak serpilmesine büyük katkılar sağladınız. Büyük sorunlarla karşı karşıya olan ve kritik bir dönemden geçen bölgemizde dirayetli yönetiminiz, bölgesel barış ve istikrar için bir teminat teşkil ediyor. Böylesi tarihi bir süreçte Türkiye’yle sergilediğiniz iş birliği ve dayanışma takdire şayandır” diye konuştu.

kuveyt-devlet-nisani-2 FOTO: Cumhurbaşkanlığı

6 KEZ ATATÜRK'SÜZ NİŞAN VERİLDİ... YENİ NİŞAN İLK KEZ NORVEÇ KRALI'NA SUNULDU


Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Norveç Kralı 5. Harald’a 6 Kasım 2013'te yeni dizaynlı “Devlet Nişanı”, Kral 5. Harald da Gül’e “Aziz Olaf Nişanı” sunmuştu.

Ardından Atatürk'süz nişan verilen diğer isimler sırasıyla şöyle;

2013'te Abdullah Gül tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e,
2013'te Abdullah Gül tarafından Lüksemburg Büyük Dükü Henri Albert Gabriel Guillaume'a,
2015'te Recep Tayyip Erdoğan tarafından Belçika Kralı I. Philippe'ye,
2016'da Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'e,
Son olarak da 2017'de Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sabah El-Ahmet El-Cabir El-Sabah'a verildi.

DEVLET NİŞANLARI NE ZAMAN  VE NASIL DEĞİŞTİ?


Devlet nişanları ve verilme usullerini yeniden düzenleyen, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’nun 13. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 28 Ekim 2013 tarihinde kararlaştırılan yönetmeliğin Resmi Gazete yayımlanmasıyla yeni nişanlar verilmeye başlandı.

ATA SİLUETİ VE T.C. YERİNE 16 KOLLU GÜNEŞ


Buna göre, her üç nişandan da T.C. yazısı kaldırıldı. Devlet Nişanı’ndan ise T.C. yazısının yanı sıra Atatürk silueti de çıktı. Liyakat nişanında, kompozisyon ay yıldızın merkezinde Cumhurbaşkanlığı armasının ortasında bulunan 16 kollu güneşin yerleştirilmesi ile tamamlandı. Şekli Cumhurbaşkanlığı Armasında bulunan on altı kollu güneşin aynısı oldu. Nişanların ebatları da büyüdü. Önceden altın olarak hazırlanan Devlet Nişanı artık altın ve gümüş olarak hazırlandı. Uzun kenarı ve çapı 8 cm olan bu nişan artık 8,90 cm ebatlarında... Önceden Atatürk silueti bulunan kompozisyon merkezinde altı köşe göbek içinde ay yıldız motifli (Ay yıldız 18 ayar yeşil altın) zeminde kırmızı, ay yıldızda beyaz mine, etrafında altı adet hilal üzeri kalem uygulamalı, hilallerin ortasından dışarı doğru şimşek kollar beyaz ve kırmızı mine uygulamalı, kolların uçlarında yine altı adet yıldız beyaz ve kırmızı mine uygulaması getirildi. Yıldızlarda 18 ayar yeşil altın kullanılıyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET NİŞANI NEDİR VE KİMLERE, NASIL VERİLİR?


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile verilen Türkiye’nin en yüksek devlet nişanıdır. Devlet Nişanı, Türkiye ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin Devlet başkanları ve Hükümet başkanlarına verilir. 5 Kasım 2013 tarihinde yapılan bir kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı tarafından verilen nişanlarda bulunan “T.C.” ibaresi ve “Atatürk” brövesi çıkarılmıştı. Türkiye Kamu-Sen düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'a dava açtı. Ekim 2016'da Danıştay, Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği'nin 6. Maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında "Atatürk Kabartması'na yer verilmeksizin" eksik düzenleme yapan kısmının iptaline karar verdi.

Kuveyt Emiri'ne verilen Devlet Nişanı’yla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti toplamda 28 devlet veya hükümet başkanına bu sembolü takdim etti.