16 Nisan günü Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis ile birlikte Aydun’a bağlı işgal altındaki Aydın’a bağlı Eşek Adası’na helikopterle gitti… Bakan ve beraberindeki heyetin gelişi sırasında Yunan askerleri de Eşek Adası’nda kuzu çevirdi. SÖZCÜ’nün haberiyle Türkiye’nin gündemine gelen skandalda herkesin dikkatini çeken ‘kuzu çevirme’ detayının,Yunan işgalcilerinin sembolü olduğu ortaya çıktı.

18 ADAMIZ İŞGAL ALTINDA

2004’ten bu yana İzmir, Aydın, Muğla illerimize bağlı 18 ada ve bir kayalığın Yunanistan tarafından işgal edilmesi, Yunan Cumhurbaşkanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanının adaları ziyaretleri kamuoyunun tepkisine yol açarken, yetkililer sessizliğini koruyor. Türk tarafının sessizliğini fırsat bilen Yunanlar, Ege’de işgal edecekleri yeni adalar için çalışmalarını sürdürüyor. Ada önce işgal ediliyor, ardından Yunan bayrağı çekiliyor ve son olarak ‘kuzu çevirme’ partisiyle kutlama yapılıyor.

İşgal ettikleri topraklarda kuzu çevirme, Yunanistan askerleri için bir gelenek. Hem işgal kutlanıyor, hem de oranın kendi egemenlikleri altında olduğu ilan ediliyor. Yunan ordusunun Anadolu’yu işgalinde de köylülerin kuzu ve koyunlarını kesip bunları ateşte çevirdiler. Böylece o yörelerin kendi egemenlik alanı altında olduğunu gösterdiler.

YUNAN ARŞİVİNDEN ÇIKTI

Uzun yıllar yurtdışında yaşayan İbrahim Kazal, Yunanistan arşivlerinde bulunan Anadolu’nun işgaline ilişkin fotoğraflara da ulaştı. Bu fotoğraflar arasında Yunan askerlerinin işgal sonrası tıpkı bugün Eşek Adası’nda yaptıkları gibi kuzu çevirme ziyafeti verdikleri görülüyor. 95 yıl önce çekilen fotoğraflarda, Afyonkarahisar’da Kocatepe’nin  hemen eteğinde bulunan eski adı Sınır köyü olan Tınaztepe’de, Yunanların kuzu çevirme görüntüleri yer alıyor. Fotoğrafları elde eden İbrahim Kazal, SÖZCÜ’ye şunları anlattı:

r1 ATATÜRK, 1922’DE DENİZE DÖKTÜ Tınaztepe’yi tam 96 yıl önce işgal eden Yunanlar, kuzu çevirme yapmıştı. Atatürk öncülüğünde Türk Milleti, işgalcileri denize dökmüştü.


‘ADAMIZDAN ÇIKARSINLAR’

“Kuzu çevirme partisi, Yunanlar’da bir gelenek. İşgal edilen yerlerde bunu mutlaka yaptıklarını yıllar önce Yunanlı askerlerden dinlemiştim. Son olarak işgal ettikleri Türkiye’ye ait Eşek Adası’nda da kuzu çevirme partisi düzenlediler. 95 yıl önce nasıl geldilerse, öyle de gittiler. Adalarımızı işgal eden ve orada kutlamalar yapan Yunanların da kısa zamanda adalarımızdan çıkarılmasını bekliyoruz.”

r2 ATALARI GELDİKLERİ GİBİ GİTMİŞTİ Aydın’a bağlı Eşek Adası’na yerleşen Yunan askerleri, atalarının 95 yıl önce başına geleni unutmuş gibi kuzu çevirme yaparak işgali kutladı.


Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un yanına Kara Kuvvetleri Komutanı’nı alıp Eşek Adası’nda kuzu yaptırmasının ardından Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, “Bu kişinin ciddiye alınacak bir tarafı yok” yorumunu yapmıştı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Yunan bakanın şov yaptığını öne sürmüştü. Yunanistan’dan bu eleştirilere küstah bir yanıt geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Provokatif açıklamaları kınıyoruz. Uluslararası hukukun bu kez Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişinden sorumlu bakanın ağzından çıkması, çok kötü bir algıya neden oluyor” denilmişti.

12ekfoto15cm

13 yılda 18 ada ve bir kayalığı işgal eden Yunanistan, hava sahamızı ve karasularımızı ihlal etmesine rağmen, bunlara karşı herhangi bir yaptırımda da bulunulmadığı gibi nota bile verilmedi. Milletvekilleri tarafından yönetilen sorulara da ya cevap verilmiyor ya da geçiştiriliyor.