Deprem sonrası sular yükseldi, araçlar sürüklendi. Özellikle Gümbet Mahallesi'nin etkilendiği afette 60 araç yükselen su seviyesi sonrası sürüklendi. Birçok araç üst üste binerken, araç sahipleri araçlarını park ettiği alanda bulamadı. Çalışamaz duruma gelen araçlar çekici vasıtasıyla çekilecek. Çalışan araçlar ise araç sahipleri tarafından bölgeden alınmaya başlandı.

KANDİLLİ'DEN TSUNAMİ AÇIKLAMASI

Kandilli Rasathanesi merkez üssü Kos Adası olan 6.6 büyüklüğündeki deprem ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir” denildi.

TSUNAMİ NEDİR?

Tsunami okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.

Yunan tarihçi Tukididis, tsunamileri denizaltı depreminden kaynaklandığını Peleponnes Savaşı'nın Tarihi adlı kitabında öne sürdü. Tukididis'in, bu teoriyi ileri süren ilk kişi olarak bilinmesine rağmen tsunaminin oluşumu hakkında 20. yüzyıla kadar pek bir şey bilinmemekteydi. Konu, hâlâ araştırılmaktadır. İlk jeolojik, coğrafik ve oşinografik makaleler, tsunamileri "sismik deniz dalgaları" olarak adlandırmaktadır.

[old_news_related_template title="Son dakika... Ünlü deprem uzmanı açıkladı... Depremler devam edecek mi?" desc="Ege Denizi'nde merkez üssü Yunanistan'ın Kos adası olan 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Övgün Ahmet Ercan,bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Artçı sarsıntısı uyarısı yapan Ercan “Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2’ye dek varabilir” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/son-dakika-uyarisi-ercan-dha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-unlu-deprem-uzmani-acikladi-depremler-devam-edecek-mi-1940512/"]