AKP hükümetleri, 2003 başı ile 2016 sonu arasındaki 14 yılda toplam 3 trilyon 222 milyar lira vergi topladı...
Böyle söyleyince sanki normalmiş gibi duruyor. Eski para ile söylesem hiç anlaşılmayacak ama söyleyeyim; 3 kentilyon 222 katrilyon lira vergi toplandı…
Basitleştirelim; 3 milyon 222 bin tane bir trilyon liralık vergi toplandı. Yetmedi! Bırak harcamayı, bu parayla sıfır ülke satın alırsın.
Öyle hesap makinelerine sığacak bir rakam değil… Hesaba özelleştirmeleri falan da dâhil etmiyorum. Yok, limanlar, araziler satılmış, madenler kiralanmış, Telekom, şu, bu, hiç saymıyorum. Lisans hakları, enerji dağıtım ihaleleri de bu rakamın içerisinde yer almıyor. Oralardan da dünya para geldi ama kim bilir nereye gitti?
Borçlanmamız mı azaldı? Hayır! IMF’ye 23 milyar dolarını ödedik, çok daha fazlası masanın üzerinde… Türkiye’nin 2002’de 130 milyar dolar olan brüt dış borcu 430 milyar dolara yükseldi.
Peki, bunca parayla ne yapıldı? Siz 14 yılda toplanan vergiyle kurulan fabrika gördünüz mü? Arayın bakalım, belki bulursunuz.
Yollar, köprüler mi yapıldı? Hayır! Yaptırıldı… Devlet yapanlara 15-20-25 yıllık müşteri garanti paralarını vergilerimizle ödeyecek.
Hani Cumhurbaşkanı her ortamda övünüyor ya, cebimizden bir kuruş çıkmadan yaptırıyoruz diye… Yaptırırken aynen öyle ama önümüzdeki 20 yıl boyunca ödemek için anamız ağlayacak...…
Şimdilik açıklanan rakam, 123 milyar dolarlık garanti taahhüdü verdiğimiz. Bunlar bitenlerin garantisi… Halen yapılanlarla beraber siz rakamı üçe katlayın.
Bunu ona yaptır, onu buna yaptır, sahi vergilerle ne yapılıyor?
Bakın; İki Boğaz köprüsünün geçiş ücreti 3.50 liradan 7.0 liraya yükseltildi. İki kat artırıldı ama nafile… Yıllardır adeta para basan iki Boğaz köprüsünün gelirini artık üçüncü köprüyü yapanlara veriyoruz. Bütün büyük araçlar üçüncü köprüye yönlendirildiği halde geçen araçların parası da yetmiyor. İhale araç garantisinden de para alıyor. Köprüyü yaptırırken nasıl hesap kitap yaptılarsa artık! Hiç değilse bir çobana danışsaydılar.
Osmangazi Köprüsü’ne hiç girmeyelim. O başlı başına bir kara delik… Şöyle söyleyeyim, eğer köprüyü devlet yapsaydı yıllar boyu ödeyeceğimiz para ile bir tane de yanına yaptırır yol şeritlerini de altın kaplama çektirirdik!
Sözde cepten beş kuruş para çıkmadan şehir hastaneleri özel sektöre yaptırılıyor, 18 sağlık tesisi için özel sektöre 30 milyar dolar kira ödenecek.
Yani efendilere 19 haneli
3.222.000.000.000.000.000
liralık çek yetmedi muhteremler gelecek vergilerimizi de senetle ipotekledi.