Bu bir hakaret değil, durum tespitidir. Vatandaşa yapılan muameledir. İnsanları “geri zekâlı yerine koymak” nasıl bir algı yönetimidir?

Yandaşın sunduğu haberin altında; “Ekmek israfına gramaj ayarı” yazıyor! Meğer yapılacak zammın adı, olmuş israf ayarı...

* * *

Vatandaşın boğazından geçen iki lokma, 50 gram fazla ekmek vardı, sonunda o da zamlardan nasibini aldı. İnsanı ekmeğinden etmek, bu olsa gerek...

Ekmeğin gramajı 250 gramdan 200 grama düşüyor, sandviçe dönüşüyor. Lakin ekmek hafifliyor, fiyatı aynı kalıyor. Diğer bir deyişle fiyatına yüzde 25 zam geliyor.

* * *

Bildiğin çeyrek ekmek zam yapılıyor. Zira haber olarak sunarken gramajın altına gizleniyor. Adına da israf deniliyor. Adamlar buna bile kılıf uyduruyor, nimetle şaka yapıyor. Milletle dalga geçiyor.
Ciddi ciddi; “Ekmeğin gramajı düştü halk memnun” diye haber yaptılar. Ne olacak ki? Yandaş haber merkezinde pembenin 50 tonu var, her gün birini koyar.

Bir zihniyet bu kadar mı alçalır? Artık “ekmeği evinize daha kolay taşıyacaksınız” dese yanına kâr kalır.

* * *

Benzin 10 liraya çıksa, “trafik çilesi sona eriyor” diye haber yapar bunlar... O da olmazsa “vatandaş işyerine yürüyerek gidiyor, spor yapıp forma giriyor” haberini dayarlar.

Güzel kardeşim, madem öyle Bakanlar Kurulu kararı ile benzin fiyatını sabitle, verilecek miktarı belirle... Bugün ver 1 litre, yarına 0,9 litre... Var mı zam? Yok!

Fiyat değişmedikten sonra miktar ne kadar düşerse düşsün zam gelmiyor. Bak böylece enflasyon da artmıyor.

* * *

Sadece ekmek mi? Tereyağı, peynir... Hepsinin gramajı düşürüldü. Ucuz olsun diye 60 gramlık salam satılıyor. Zorla da olsa dünyada şişmanlıkla en kapsamlı mücadele eden ülke payesi bizim oluyor.

Her şey pahalanıyor. Tabii ki ekmeğin de fiyatı artacak. Un, su maya, elektrik, işçilik, sigorta, vergi... Farkında değilsiniz ama suya son 11 ayda 10 kez zam geldi...

* * *

Nitekim İktidar kendi ayağına sıkıyor. Yıllarca dayadılar ekmeği, bulguru, makarnayı... Önlerine koydular sandığı... Anlattılar duble yolları... Sanki millet ekmeğini geçmediği köprünün asfaltına bandı.

Vicdanları hâlâ nasıl kaldırıyor böyle haberler yapıp insanları salak yerine koymayı! İktidar olarak yıllarımızı israf ettiniz gıkımız çıktı mı? Herkes geri zekâlı bir onlar akıllı! Valla ekmek çarpar adamı...