Darbe girişimini aslında cinlerin yaptığını açıklayan Ankara Belediye Başkanı’nı mı yoksa dünyanın düz olduğunu açıklayan partili başkanı mı ararsınız?
Yandaş yazarına baksanız Türkiye gizliden ışıktan hızlı top üretmiş. Organik hoşaf TRT’nin bilim ve girişimcilik yarışmasında finale kalmış.
Bu cehaletin tamamı İktidar partisi AKP’nin bünyesinde yer alıyor. Adamlar sınır tanımıyor!

* * *

Nitekim Türkiye bir kış mevsimine daha bilimin ışığında, karanlıkta girmeye hazırlanıyor. Kışın yaz saati uygulaması devam edecek! Matematik dünyanın her yerinde aynı matematik olduğuna göre Amerika’sından Almanya’sına, İspanya’sından İngiltere’sine hesaplıyor yaz-kış saati uygulamasının daha akıl kârı olduğuna karar veriyor.
Biz hesaplıyoruz sonuç farklı çıkıyor. O zaman buyursunlar yaz saati uygulaması ile ne kadar tasarruf edildiğini açıklasınlar.

* * *

Zira Suudi Arabistan, dolaysıyla Mekke ve Medine ile aynı boylamı kullanmanın getireceği sevap adına Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’nin zaman dilimi değiştirilmişti. Türkiye yaz saatinde takılıp kalmıştı. Bugünlerde Suudi Arabistan ile de aramız limoni… Mekke, Medine baki... Bakıyoruz açıklanan verilere, kalıcı yaz saatine geçilmesi nedeniyle elektrik tüketimi azalmadı, aksine geçen senenin aynı dönemine göre arttı. Ortada tasarruf falan yok!

* * *

Oysa uyanma, okula ve işe gitme hazırlıkları için gereksiz bir saat erken kalkıp, güne başlangıcı zifiri soğuk hale getirmişlerdi. İnsanlar karanlıkta işe gidiyor, karanlıkta işten çıkıyordu. O zaman neden yedik biz bu haltı?
Hâlbuki yaz-kış saatinin mantığı nedir? Ülke menfaatleri açısından saatleri kalabalık ve işgücünün yoğun olduğu yere ve doğaya göre ayarlamak. Biz ne yaptık? Saatleri Iğdır’a sığdırdık. Oysa bu işin olması gereken orta nokta 60 milyon kişinin etrafında yoğunlaştığı İzmit idi...…

* * *

Bari bu yıl yaz saatinde kalırken Türkiye’nin ekonomisini de dikkate alsalar. Almazlar! Türkiye’nin ekonomik ilişkileri ağırlıklı olarak kiminle? Avrupa.… Keza kış saati sayesinde ucundan Amerika’yı da uyanık yakalıyoruz. İspanya, İngiltere’nin bile daha batısında olmasına rağmen Almanya ile aynı zaman dilimini kullanıyor. Neden? Mesai saatlerini bire bir Avrupa’ya uyarlamak için...…

* * *

İhracatçılardan, finans piyasasına kadar birçok kesim mesaisinin önemli bir bölümünde yurtdışındaki ortak ve müşterileri ile temas halinde... Nitekim bu açıdan ülkelerle aramızdaki saat farkı kritik önem taşıyor. Bir sorsunlar bakalım işler geçen kış nasıl gitmiş? Çoğunluk ne demiş? Yaz saatinin bilimsel sonuçları nelermiş? Sahi, Erdoğan’ın ‘İsteseler de istemeseler de öğrenilecek’ dediği Osmanlıcaya ne oldu?  Atalarımızın mezar taşlarını okumak için öğrendik mi hepimiz? Var mı mezar taşından çıkmış bilimsel makalemiz?