Dışarıdan alınan yoğurtlar sağlık ve hijyen açısından bir çok tereddüdü de beraberinde getiriyor. Evde verdiğimiz küçük ama etkili yöntemle mayalayacağınız yoğurt tam kıvamında olacak. Böylelikle hazır aldığınız yoğurtlara ödediğiniz para da cebinizde kalacak. İşte yoğurdu sulandırmayan ve taş gibi yapan o püf noktası

Evde yoğurt yapımında önem vereceğiniz ilk detay sütün kalitesi olmalı. Tam yağlı ve taze bir süt kullanmak, kıvam açısından büyük fark yaratacaktır. Pastörize süt yerine mümkünse çiğ süt tercih etmelisiniz. Bu yoğurdun daha lezzetli olmasını sağlayacak. Eğer çiğ süt kullanıyorsanız sütü mayalamadan önce kaynatıp soğutmayı unutmayın.

Yoğurt mayalamada sütün sıcaklığı kritik bir rol oynayan bir diğer detay. Sütü kaynattıktan sonra, yaklaşık 45-50°C’ye (ele dayanacak kadar sıcaklık) kadar soğutmanız gerekmekte. Fazla sıcak ya da fazla soğuk süt kullanımı, yoğurt bakterilerinin etkinliğini düşürerek kıvamı etkileyebilir. Sıcaklık kontrolünü bir mutfak termometresiyle yapabilirsiniz, ancak el yöntemi de oldukça etkili ve pratik bir seçenek.

Yoğurdu gereğinden fazla bekletmek sulanmayı artırabilir. Ortalama 6-8 saat mayalamak ideal bir süre. Bu süre sonunda yoğurdu hemen buzdolabına alarak fermantasyon sürecini durdurabilirsiniz. Bunun yanı sıra mayaladığınız kabın kapağını sıkıca kapatarak yoğurdun homojen bir şekilde mayalanmasını sağlayabilirsiniz.

Yoğurdun taş gibi olup sulanmaması içinse en önemli adım içerisinde 1 kaşık süt tozu eklemenizdir. Bu püf noktası yoğurdun kıvamını artıracaktır. Süt tozu, karışımdaki protein oranını artırarak yoğurdun daha yoğun ve kıvamlı olmasını sağlar. Ve yoğurdun üst kısmında istenmeyen su birikimini de büyük ölçüde engeller.