Araştırmacılar Peru'da Buzul Çağı mastodonlarının kalıntılarını ortaya çıkardı. 2019 yılında başlayan kazılarda, Lima'nın yaklaşık 300 kilometre doğusundaki Chambara kasabasının vadisinde, 11 ila 12 bin yıllık olduğu düşünülen dev kalıntılar ortaya çıkarıldı.
Paleontolog Ivan Meza, örneklerden birinin neredeyse eksiksiz olduğunu ve Peru'daki en iyi korunmuş mastodon olabileceğini söyledi.
Meza, "Kafatası bulunursa - ve her şey dişlerin orada olduğunu gösteriyorsa - bunun ulusal ve küresel ölçekte bilimsel önemi olacaktır" dedi.
BİLİM İNSANLARI, NASIL GELDİKLERİNİ ARAŞTIRIYOR
Mastodonlar, soyu tükenmiş mamutlara benziyor; ancak daha düz kafaları ve daha düz dişleri vardı.
Bilim insanları bölgeye mastodonların nasıl ve ne zaman geldiğine ışık tutabilecek daha fazla fosil bulmayı umuyor.
"Bir hektardan daha küçük bir alandan bahsediyoruz," açıklaması yapan Meza. "Bugüne kadar üç örnek keşfettik, daha fazla olma olasılığı var ve diğer hayvan türlerinden." sözlerini ekledi.
Uzmanlar, mastodonların iklim koşullarının değişmesiyle birlikte yiyecek ve su arayışı içinde Kuzey Amerika'dan Güney Amerika'ya göç etmiş olabileceğini düşünüyor.
"Zamanla And Dağları yükseldi ve deniz suyu çekildi," dedi araştırmacı Oscar Diaz. "Bu alan kurudu ve Mantaro Vadisi boyunca lagünler bıraktı," diye ekledi, bu da bir su kaynağı sağlamış olurdu.