2022 yılında Teksas Uvalde'deki okul saldırısında 19 çocuk ve 2 öğretmenin ölümü tüm dünyayı şoke etmişti. Saldırının engellemesinde polisin geç müdahalesi üzerinde durulurken şimdi de Instagram ve Call of Duty yapımcıları suçlanıyor.

2022 Uvalde toplu saldırısında öldürülen çocukların aileleri, Instagram'ı, oyun yapımcısı Activision'ı ve silah üreticisi Daniel Defense'i katliama neden olmakla suçlayarak dava açtı.

18'İNE GİRER GİRMEZ SİLAH SATIN ALDI

Ailelerin avukatı Josh Koskoff, bu şirketlerin davranışları ile Uvalde saldırısı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyledi. Koskoff, 2022'de Sandy Hook ilkokulunda yaşanan silahlı saldırı nedeniyle silah üreticisi Remington'a karşı açılan ve 73 milyon dolarlık bir anlaşmayla sonuçlanan dava da dahil olmak üzere geçmişte toplu saldırı kurbanlarının ailelerini temsil etmişti.

Yeni davalar, Meta ve Activision'ın genel merkezlerinin bulunduğu Kaliforniya'da ve iddia edilen suiistimalin gerçekleştiği söylenen Teksas'ta 27 davacı adına açıldı. Şikayetler, polis tarafından öldürülen Uvalde tetikçisinin silahlara nasıl takıntılı hale geldiğini ve 18. doğum gününde gece yarısından sadece 23 dakika sonra Daniel Defense tarafından üretilen bir AR-15'i nasıl satın aldığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

"ÇOCUKLARI ÖLDÜRMELERİ İÇİN EĞİTİYOR"

Koskoff, "Neden? Çünkü onu satın alacak yaşa gelmeden çok önce Instagram, Activision ve Daniel Defense tarafından internette hedef alındı ve yetiştirildi. Bu üç başlı canavar onu bilerek silaha maruz bıraktı, sorunlarını çözmek için silahın bir araç olduğunu görmeye şartladı ve onu kullanması için eğitti" dedi.

Davada, tetikçinin Kasım 2021'de Call of Duty'nin en son sürümünü indirdiği, ancak 15 yaşından beri oyunun mobil versiyonunu oynadığı iddia ediliyor. Mahkeme, bu oyunlar aracılığıyla Activision'ın çocukları öldürmek için eğittiğini iddia ediyor. Hatta çatışmada kullanılan silah da oyun içerisinde teklif edilen bir silah.

YASAL BOŞLUKLAR VAR

Meta'nın resmi reklam politikası silah, mühimmat veya patlayıcıların tanıtımını ve satışını yasaklasa da araştırmalar, silah üreticilerinin kullanıcılara ulaşmasına hâlâ izin veren yasal boşlukların olduğunu gösteriyor. 

Activision'dan bir sözcü, Uvalde saldırısını her açıdan korkunç ve yürek parçalayıcı olarak niteledi ancak dünya çapında milyonlarca insanın, korkunç eylemlere başvurmadan video oyunlarından keyif aldığını da ekledi.

OYUN ŞİRKETLERİNE AÇILAN EN ÖNEMLİ DAVA

Eğlence Yazılımları Derneği ise yaptığı açıklamada yaşanan saldırıdan dolayı üzgün ve öfkeli olduğunu belirtse de şu şekilde devam ediyor: "Aynı zamanda, bu trajedileri video oynanışına bağlayan temelsiz suçlamaları da reddediyoruz, bu da söz konusu temel sorunlara odaklanma çabalarını zayıflatır ve gelecekteki trajedilere karşı koruma sağlar. Diğer birçok ülkede ABD ile benzer video oyun oranları var, ancak benzer silahlı şiddet olaylarını görmüyoruz."

Davalar, toplu silahlı saldırılar nedeniyle sosyal medya ve oyun şirketlerine karşı bugüne kadar açılan en önemli davalardan bazılarını temsil ediyor.