Öko-Test, 20 farklı markanın doğal ve kabuğu soyulmuş fındıklarını laboratuvar ortamında inceleyerek tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. Artı49'da yer alan habere göre fındıkların temizliği, küf, bakteri ve salmonella gibi zararlı mikroorganizmalarla kontamine olup olmadığı açısından incelendi. Aynı zamanda UNECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) standartlarına göre ürünlerin kalite kontrolü yapıldı.
İKİ ÜRÜNDE ŞAŞIRTAN TESPİT
Test sonuçları genel olarak olumlu çıktı ancak 20 üründen 18’i iyi derece alırken, iki ürün içerdikleri bulgular nedeniyle "yetersiz" notu aldı.
CANLI BÖCEK VE YÜKSEK ORANDA KÜF
Netto'nun “Backfee Haselnusskerne naturbelassene & ganze Kerne” adlı fındık ürününde, laboratuvar testlerinde canlı bir böcek tespit edildi. Benzer bir sorun, Lidl’ın “Belbake Haselnusskerne naturbelassen” adlı fındığında da yaşandı. Bu ürün, yüksek oranda küf içeriyor ve küf çıplak gözle bile fark edilebiliyorduç
TÜKETİRKEN DİKKAT
Öko-Test, tüketicileri özellikle fındık gibi sağlıklı atıştırmalıkların hijyen ve kalite standartlarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Uzmanlar, küf ve böceklerin gıda ürünlerinde ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirtirken, gıda güvenliğini sağlamanın önemine dikkat çekti.