Yalnızca “Grey’s Anatomy” değil, “Prison Break,” “Lost,” “The Big Bang Theory” ve “Dexter” gibi 2000’lerin başında yayınlanmaya başlayan diziler de dünya genelinde izleyicilerin favorileri arasında yer alıyor. Avrupa pazarında da “Grey’s Anatomy” zirvede yer alırken, onu “The Big Bang Theory,” “Bridgerton,” “The Simpsons” ve “Criminal Minds” takip etti.

Euronews'te yer alan habere göre; ilk 10 programın yayınlanmaya başladığı ortalama yıl 2005. Pek çoğu yayın hayatını çoktan sonlandırmış olmasına rağmen, bu diziler hala izleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor. İzleyiciler, alışık oldukları hikayeleri yeniden izlemeyi tercih ediyor.

Özellikle Apple TV+, Netflix, Disney ve Amazon gibi dev yayın platformlarının yüksek bütçelerle ürettikleri yeni diziler, izleyiciler arasında aynı ilgiyi yaratmakta zorlanıyor. Apple TV+'ın yıllık bir milyar dolarlık zarar etmesi, bu platformların yatırım stratejilerini gözden geçirmelerine neden oluyor.

Medya eleştirmenleri, bu durumu “Ambiyans TV” kavramıyla açıklıyor. İzleyicilerin artık dikkat gerektirmeyen, arkada çalarken başka işlerle ilgilenmelerine olanak tanıyan içeriklere yöneldiği belirtiliyor. New Yorker yazarı Kyle Chayka, “Emily in Paris” dizisini bu kavrama örnek göstererek, dizinin izleyicilerin dikkatsiz izleme alışkanlıklarını beslediğini ifade ediyor.

Televizyon izleyicilerinin yüzde 72’si izleme sırasında akıllı telefonlarını kullanıyor ve yarım saatlik bir program izlerken ortalama sekiz kez mobil cihazlarına bakıyor. Bu da dikkat gerektiren karmaşık dizilerin neden daha az tercih edildiğini gösteriyor.

Dizilerdeki bu nostalji eğilimi, sosyal medyanın sürekli olarak dikkat dağıtıcı içeriklerle dolu olmasıyla da ilişkilendiriliyor. Kullanıcılar, sürekli bağlantıda kalmak zorunda oldukları bir çağda, karmaşık ve dikkat gerektiren içeriklerden kaçınma eğiliminde.

Bu durumu yorumlayan “The Sopranos” dizisinin yaratıcısı David Chase, artık kendisi gibi karmaşık hikaye anlatıcılarının başarılı olmasının zorlaştığını belirtiyor. Benzer şekilde “Bay Robot”un yaratıcısı Sam Esmail, izleyicilerin karmaşık anti kahramanları takip etmek yerine kolayca tüketebilecekleri içeriklere yöneldiğini vurguluyor.

Yine de her yıl prestijli yeni diziler yayınlanmaya devam ediyor. Örneğin, “Adolescence” bu yılın en dikkat çeken yapımlarından biri oldu. Ancak Amerika’da 2023 yılında orijinal senaryolu dizilerde yüzde 14’lük bir düşüş yaşanacağı öngörülüyor. Bu da “Peak TV” döneminin sonunun geldiğine dair yorumları beraberinde getiriyor.