Türkiye'nin önemli linyit havzalarından birisi olan Soma'da Geventepe ve Eynez bölgelerinde faaliyet gösteren Soma Kömür, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun açtığı ihaleyle Zonguldak’taki Bağlık-İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletilmesini üstlenmiş durumda.

Soma Holding'in yeraltından çıkarttığı tüm kömürü Türkiye Kömür işletmeleri'ne satıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri de satın aldığı kömürü AKP hükümetinin politikaları çerçevesinde yoksullara bedava dağıtıyor.

Madenciliğe 30 yıl önce başlayan Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan, 2012'de yaptığı bir açıklamada daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu kendilerinin özel sektörün çalışma tarzıyla 23.8 dolar maliyetle çıkardıklarını söylemişti.

Rödavans ile büyüdü

75 yaşında olan Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Maden Tetkik Arama Enstitüsü jeoloji mühendisi olarak iş hayatına başladı.

İlk işinde başarılı olamayan Gürkan, daha sonra Tirebolu'da bir madeni taşeron olarak işletmeye başladı. Burada kazanılan başarının ardından Soma'da kömür madeni işine giren Gürkan, Holdinginin temellerini de bu şirketle attı.

Özellikle 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri'nin rödovans karşılığı işleri özel sektöre devretme kararı almasıyla şirket hızla büyümeye başladı. Zonguldak'ta da Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) açtığı ihaleyi kazanıp TTK'nın ardından Türkiye'nin en büyük kömür üreticisi oldu.

İnşaatçı oldu

Soma Holding bünyesindeki yedi şirketin altısı madencilik, biri ise inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor.

Gayrimenkul geliştirme şirketi Tilaga bünyesinde İstanbul Maslak'ta yapımı devam eden 47 katlı ofis/rezidans kulesi Spine Tower ile bu alandaki ilk projesini hayata geçiriyor. Şirketin bir sonraki projesi ise Kartal'da ofis ve AVM yatırımı olacak.

Soma Holding maden grubu bünyesinde, ayrıca 1996 yılından beri Mersin'de krom konsantresi üretimi yapan Minsan Madencilik, Arnavutluk'ta metalik maden projeleri geliştiren Turkish Albanian Mining Sh.a ile madencilik ekipmanları üretimi alanında çalışan Gürmin Makina da bulunuyor.