Türkmenistan’ı başa geldiği 2006 yılından bu yana demir yumrukla yöneten Gurbanguli Berdimuhammedov, ülkede ilginç bir yasağı uygulamaya koydu. Daha önce başkent Aşkabat’ta sadece beyaz renkli araçların trafiğe çıkmasına izin veren Berdimuhammedov, bu uygulamayı ülke geneline yaydı. Ülkedeki araçların 25 Mayıs’a kadar beyaza boyanması bekleniyor.

gurbanguli-iha

“KÖTÜ ŞANS GETİRİYOR”

Siyah ve renkli araçların kötü şans getirdiğine inanan Türkmen lider, bu yasağa uymayan otomobillere el koydurmaya başladı. Araçlarına el konulmayanlar ise boyacılarda uzun kuyruklar oluşturdu. Ülkede araba boyatmanın maliyeti ise 5 bin dolar (yaklaşık 21 bin lira).

ÜLKEDE BEYAZ BOYA KITLIĞI YAŞANIYOR Otomobil boyacılarına talebin artması nedeniyle ülkede 4.2 kiloluk beyaz boyanın fiyatı 430 dolardan tam 600 dolara kadar yükseldi. ÜLKEDE BEYAZ BOYA KITLIĞI YAŞANIYOR
Otomobil boyacılarına talebin artması nedeniyle ülkede 4.2 kiloluk beyaz boyanın fiyatı 430 dolardan tam 600 dolara kadar yükseldi.

SELEFİ DE ONDAN AŞAĞI KALMAZDI


Berdimuhamedov'dan önce ülkeyi yöneten ve 2006'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren merhum Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı da döneminde birbirinden ilginç uygulamalara imza atmıştı. 2003 yılında gün ve ay isimlerini, kendisi için önemli kişi ve olayların isimleriyle değiştirmişti. Örneğin, Nisan yerine Türkmenbaşı'nın annesinin isimi olan 'Gurbansoltan'; Salı yerine 'Yaşgün' getirilmişti. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, göreve geldikten sonra Türkmenbaşı tarafından değiştirilen ay ve gün isimlerinin önceki hale getirilmesi konusunda yetkililere talimat vermişti.

YAŞLANMAYI GECİKTİRDİ


Türkmenbaşı’nın garip uygulamaları bununla da sınırlı değildi. Türkmenbaşı yayımladığı yeni kararnameyle de, insan yaşıyla ilgili sınıflandırmalar getirmişti  Kararnameye göre Türkmenlerin yaşlı sayılması için 85 yaşını geçmesi gerekiyordu. Uygulamaya göre çocukluk 12 yaşında sona ererken, ergenlik yaşı 25’e uzanıyor. Genç sınıfına giren 25 ila 37 yaşındaki ‘Türkmenler’i, 37-49 yaşındaki ‘yetişkinler’ takip ediyor. Türkmenbaşı, 49 yaş sonrasını ise ‘kehanet, ilham ve bilgelik’ olmak üzere üç gruba ayırmıştı.

TÜRKMENBAŞI'NIN 2003 YILINDA DEĞİŞTİRDİĞİ AY VE GÜN İSİMLERİ:
AYLAR:

Ocak-Türkmenbaşı

Şubat-Baydak (Bayrak)

Mart-Novruz, (Nevruz)

Nisan-Gurbansoltan, (Türkmenbaşı'nın annesinin isimi)

Haziran-Oğuz, (Oğuz Han)

Temmuz-Gorkut, (Dede Korkut )

Ağustos-Alp Arslan,

Eylül-Ruhnama, ( Türkmenbaşı'nın yazdığı kitap)

Ekim-Garaşsızlık, (Bağımsızlık)

Kasım-Sancar (Sultan Sencer)

Aralık-Bitaraplık ( Tarafsızılık)

GÜNLER:

Pazartesi-Başgün

Salı-Yaşgün,

Çarşamba-Hoşgün

Perşembe-Sogapgvn

Cuma-Anna,

Cumartesi - Ruhgün

Pazar-Dınçgün

2003 yılından önceki ay isimleri:

Yanvar (Ocak)

Fewral (Şubat)

Mart (Mart)

Aprel, (Nisan)

May (Mayıs)

Iyun (Haziran)

Iyul (Temmuz

Avgust (Ağustos)

Sentyabr (Eylül)

Oktyabr (Ekim)

Noyabr (Kasım)

Dekabr (Aralık)

2003 yılından önceki gün isimleri:

Duşenbe (Pazartesi

Sişenbe (Salı)

Çarşambe (Çarşamba)

Penşembe (Perşembe)

Anna (Cuma)

Şenbe (Cumartesi )

Yekşembe (Pazar)