Kripto dünyasının gözü geçtiğimiz haftalarda batan FTX'in iflas davasında. Yatırımcılar ve ortaklar kurtarabilecekleri varlıkların peşine düşerken müşteriler de para kaybından kimin sorumlu olabileceğini belirlemeye çalışıyor.

Sam Bankman-Fried'in istifasından sonra artık yeni bir CEO ve onun yöneticileri tarafından kontrol edilen FTX, müşteri fonlarını ve diğer varlıkları güvence altına almak için iflas yasalarını kullanmak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya.

'KİŞİSEL DEREBEYLİĞİ'


FTX'in çok yüksek miktarda varlığının kaybolduğunu veya çalındığını söyleyen başarısız kripto borsasının avukatı davada savunma yaparken şirketin kurucusunu hedef aldı.

Bromley şirketin siber saldırıya da uğradığını kaybederken siber saldırganların borsanın çöküşü ve iflası sırasında FTX'ten 228 bin 523 Ethereum çıkardığı düşünülüyor. Ayrıca 21 Kasım itibarıyle yaklaşık 200 milyon dolarlık Ethereum'un 12 farklı cüzdan adresine taşındığı tahmin ediliyor.

Avukat ayrıca mahkemede FTX'i kurucu ortak Sam Bankman-Fried'ın "kişisel derebeyliği" olarak adlandırdı. FTX'in yeni yönetiminin avukatı olan James Bromley, şimdiye kadarki en büyük kripto iflası davasında şirketin savunmasını üstlenirken Delaware'deki mahkemede, "FTX deneyimsiz ve tecrübesiz kişilerin kontrolündeydi ve bunların bir kısmı tehlikeli kişilerdi" dedi.

Şirketin yeni yönetimi, Bankman-Fried döneminde FTX'in riskli işlemlerde ne kadar kaybettiğini yeni yeni değerlendirmeye başlarken FTX'i iflas etmeden önce terk eden paranın peşine düşecek bir müfettiş ekibi kurdu.

UMUTLAR TÜKENİYOR


New York'taki savcılar ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, kripto para endüstrisinde yeni bir finansal stres dalgası yaratan çöküşünü incelemeyi sürdürüyor. Bununla birlikte müşterilerin borsadaki fonların dondurulma işlemi de devam ediyor. Yatırımcılar ayrıca paralarını geri alma umutlarını da kaybetmeye başladı.

FTX'in müşterilerine karşı yükümlülükleri ile ödeme yapmak için kullanabileceği mevcut varlıklar arasındaki farkın boyutu ise hala bilinmiyor. Avukat Bromley de bireysel ve kurumsal müşterilerinin sayısının milyonları bulduğu görüşünde. Mahkeme belgelerine göre ise en büyük 50 alacaklının 3 milyar dolardan fazla borcu bulunuyor.

VARLIKLARIN BİR KISMI BAHAMALARDA


Öte yandan FTX varlıklarına ilişkin durumun şirketin uluslararası kimliği nedeniyle sanıldığından karmaşık olduğu düşünülüyor. Bazı FTX varlıkları, geçen yıl şirketin taşındığı Bahamalar'da dondurulmuş durumda.

Bahamalar'daki mali otoriteler, bu ayın başlarında FTX'in yerel operasyonlarının dijital varlıklarına el koydu. Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu varlık transferini doğruladı ancak kripto paraların "güvende tutulmak üzere" ve yerel yasalara uygun olarak devlet kontrolündeki bir cüzdana taşındığını söyledi.

[old_news_related_template title="Kriptoda zincirleme çöküş korkusu: FTX'i başka iflaslar mı takip edecek?" desc="Kripto para borsasının iflasından sonra tüm kripto platformlarının güvenliği sorgulanmaya başladı. Genesis ve Blockfi şirketlerinin iflasın eşiğinde olduğu iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/17/iecrop/fff_16_9_1668684347.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/kriptoda-zincirleme-cokus-korkusu-ftxi-diger-iflaslar-mi-takip-edecek-7484864/"]

[old_news_related_template title="10 soruda borsada işleme açılan Altın Sertifikaları" desc="Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan Darphane Altın Sertifikaları'yla yatırımcılara borsada altın alım-satım imkanı tanınıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/23/iecrop/shutterstock_1708049299_16_9_1669018082_16_9_1669196662.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/10-soruda-borsada-isleme-acilan-altin-sertifikalari-7495989/"]

[old_news_related_template title="Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 5 milyar dolarlık borç açıklaması" desc="Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na 5 milyar dolar aktarmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/22/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1651318204_16_9_1669118621.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/suudi-arabistandan-turkiyeye-5-milyar-dolarlik-destek-aciklamasi-7494178/"]