İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık gönderiminin yasaklanması talebiyle toplanan binlerce imza, dün İngiltere Başbakanlığı’na teslim edildi. Çevreciler, imzaları teslim ederken ellerinde “Türkiye’den mesajınız var”, "İngiltere çöpünün hesabını ver" yazılı dövizler taşıdı.

Greenpeace İngiltere’den kampanya sorumlusu Maja Darlington, “Atıklarımız Türkiye’de toprağı zehirliyor, doğayı mahvediyor ve insanların sağlığını tehdit ediyor. Türkiye’den dostlarımızla beraber hükümetimize bu utanç verici uygulamayı sona erdirme çağrısı yapıyoruz” dedi. Greenpeace Türkiye’den Nihan Temiz Ataş da “Türkiye İngiltere’nin ya da Avrupa’nın çöplüğü değil” ifadelerini kullandı.

Greenpeace tarafından düzenlenen imza kampanyasına İngiltere’den yaklaşık 423 bin, Türkiye’den de 76 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Dünyadaki en büyük plastik atık üreticilerinden biri olan İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık ihracatı 2016-2020 yılları arasında 120 bin tondan 210 bin tona yükseldi. İngiltere, geçen sene de Türkiye’ye 123 bin tondan fazla plastik atık gönderdi. Greenpeace, Türkiye’deki beş atık sahasında yaptığı incelemelerde İngiltere’den gelen plastik atıklarda tehlikeli kimyasallara rastlamıştı.

[old_news_related_template title="Avrupa'dan Türkiye'ye gönderilen atıklar zehir saçıyor" desc="“Avrupa’nın çöp kutusu” haline gelen Türkiye’de yapılan Greenpeace araştırması, atık ithalatının çevre ve sağlık üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Greenpeace’in yayınladığı rapora göre, İngiltere ve Almanya’dan gönderilen plastik atıklar toprağı ciddi oranda zehirliyor. Ortaya çıkan zehir erken doğum ve kansere yol açan dioksin ve furan içeriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/09/iecrop/cop_16_9_1644387053.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltereden-turkiyeye-gonderilen-atiklar-zehir-saciyor-6941432/"]