Tüketici Raporları yaptığı araştırmada, ABD'deki restoran ve market zincirlerinde yer alan 100'den fazla ürün ambalajını bağımsız olarak test etti ve ambalajların çoğunda son derece tehlikeli olan PFAS kimyasallarını tespit etti.

Üstelik kuruluş, kimyasalları aşamalı olarak kaldırdıklarını söyleyen şirketlerin ambalajlarında bile bulduğunu iddia ediyor. 118 gıda paketleme ürününün birden fazla örneğini test eden Tüketici Raporları, test edilenlerin yarısından fazlasında PFAS kanıtı buldu, ambalajların neredeyse üçte biri de kurumun uzmanları tarafından kabul edilen bir eşiğin ötesinde seviyelere sahipti.


BİRÇOK RESTORAN VE MARKET İNCELENDİ


Test edilen yiyecek ambalajlarına, patates kızartması için kullanılan kağıt torbalar, hamburgerler için ambalajlar, kalıplanmış lifli salata kaseleri ve tek kullanımlık kağıt tabaklar da dahildi. 

Burger King ve McDonald's gibi fast food devleriyle, Cava ve Trader Joe's gibi daha sağlıklı yemekleri teşvik eden yerler de dahil olmak üzere kurumun incelediği her yiyecek ambalajında kimyasal bulundu.


PFAS KİMYASALLARI NERELERDE BULUNUR?


Son yıllarda PFAS kimyasalları, bağışıklık sistemini baskıladığı, düşük doğum aralığı yarattığı ve bazı kanserler için riski artırdığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildi. 

PFAS sadece yapışmaz tavalarda değil, aynı zamanda paket servis zincirlerinde ve süpermarketlerdeki yiyeceklerin konulduğu yağa dayanıklı ambalajlarda da bulunabilir. Plastiğe göre görünüşte "erdemli" bir alternatif olan PFAS ile yapılan ambalajlar genellikle kağıda veya kartona benziyor, ancak salata sosu ve kızartma yağı sızdırmıyor.

Sağlık ve çevre savunucuları, özellikle gıda ambalajı gibi maddelerde PFAS kullanımının kısıtlanması için baskı yapıyorlar. Buna karşılık, bazı fast food ve fast casual restoranların yanı sıra birkaç market de, gıda ambalajlarında PFAS'ı sınırlamak için adımlar attıklarını veya aşamalı olarak kaldırmayı planladıklarını söylüyor.


 

[old_news_related_template title="Dikkat çeken araştırma: Geri dönüştürülmüş şişeler daha fazla kimyasal içeriyor" desc="Yeni yapılan bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler, normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor. Bilim insanları, geri dönüşüm için kullanılan yöntemlerin halihazırda yeterli olmadığını öne sürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/20/iecrop/plastik-sise-reuters-1_16_9_1647770297.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/dikkat-ceken-arastirma-geri-donusturulmus-siseler-daha-fazla-kimyasal-iceriyor-7022618/"]

[old_news_related_template title="Korkutan rapor: Fast-food yiyeceklerindeki kimyasallar ölüm saçıyor" desc="ABD'de yapılan yeni bir araştırma, fast food gıdalarında sentetik kimyasalların bulunduğunu ve bu durumun birçok hastalığın tetikçisi olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar uyarıyor! Ölümcül derecede olabilecek ftalat isimli bu kimyasallar, hemen hemen tüm global fast food markalarının ürünlerinde tespit edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/28/iecrop/shutterstock_172259846_16_9_1635419003.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/korkutan-rapor-fast-food-yiyeceklerindeki-kimyasallar-olum-saciyor-6734645/"]

[old_news_related_template title="Otoimmün hastalıkların yayılmasının nedeni olarak fast food beslenme gösteriliyor" desc="Bilim insanları son yıllarda hızla yayılan ve daha önce görülmeyen ülkelerde bile karşılaşılmaya başlanan otoimmün hastalıkların nedenlerini mercek altına aldı. Araştırmacılar, hastalıkların çoğalmasının nedeni olarak fast food üzerinde dururken, yaptıkları yeni DNA araştırması ile de hastalıklara karşı tedavi bulmayı umuyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/10/iecrop/otoimmun_arastirma-shutterstock_16_9_1641804529.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/otoimmun-hastaliklarin-yayilmasinin-nedeni-olarak-fast-food-beslenme-gosteriliyor-6878612/"]