Gazze'deki saldırıların da etkisiyle dünya 2023'te yaşanan en yüksek sivil can kaybına sahne oldu. Action on Armed Violence (AOAV) isimli yardım kuruluşuna göre; 33 bin 846 kişi hava saldırıları, bombalar veya topçu silahları nedeniyle öldürüldü veya yaralandı.

Gazze'de üç ay süren savaşta ölenlerin sayısının yüksek olması nedeniyle, 2023 yılında diğer yıllara kıyasla daha fazla sivilin hava saldırıları, bombalar veya topçu silahları nedeniyle öldürüldüğü veya yaralandığı kaydedildi. AOAV, 2023 yılında yaşanan kayıpların geçen yıla göre yüzde 62 arttığını söyledi.

AOAV'nin genel müdürü Iain Overton, "Geçen yıl, izleme faaliyetimizin başladığı 2010 yılından bu yana patlayıcı şiddet nedeniyle sivillere en fazla zarar veren yıl oldu" dedi. 

Overton, Hamas'ın güney İsrail'e sürpriz saldırısıyla İsrail-Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana, İsrail'in bölgeye saldırısı sırasında kayıplarda büyük bir artış yaşandığını söyledi: "Gazze, rapor edilen her bir bireysel ve yaralı saldırıyı kaydetme kapasitemizi neredeyse aşıyordu."

Savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan Gazze Sağlık Bakanlığı da pazartesi günü, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 22 bin 835 kişinin öldüğünü, 58 bin 416 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Overton, sivillerin zarar gördüğü bildirilen Gazze'deki her hava saldırısında ortalama 11,1 sivilin öldürüldüğünün rapor edildiğini, bunun önceki tahminlerden daha yüksek olduğunu ve daha önceki en saldırgan İsrail operasyonlarından dört kat daha fazla ölümcül olduğunu söyledi.