ABD merkezli AARP'ye göre, 50 yaş üstü yetişkinlerin %78'inden fazlası besin takviyesi kullanıyor ve 65 yaş üstü kişilerde bu sayı %83'e çıkıyor.

Diyetisyen ve "Flat Belly Cookbook for Dummies" kitabının ortak yazarı Tara Collingwood, "Yaşlandıkça, vücudumuz bazı büyük fizyolojik değişikliklerden geçiyor. Ve nüfusumuz yaşlandıkça, hipertansiyon, kalp hastalığı ve bunama ve Alzheimer gibi yaşlanmayla ilişkili diğer hastalıklar artmaya devam edecek." diyor.

ABD merkezli diyetisyen, "Hem erkekler hem de kadınlar kemik kaybına, kas kaybına, hormonal değişikliklere ve korkulan orta yaş yayılmasına karşı hassastır. Bu değişiklikleri ağrıyan eklemlerimizde, görme bozukluğumuzda, kalp komplikasyonlarımızda, kilo alımımızda, hafıza tutma yeteneğimizin azalmasında ve enerji eksikliğimizde görüyoruz ve hissediyoruz; bunların hepsi doğrudan beslenmeyle bağlantılıdır." diye ekliyor.

Collingwood ayrıca, "Besinleri eski usul yiyeceklerden almak her zaman en iyisi olsa da, bu hızlı tempolu dünyada çoğumuz düzgün yemek yemeye veya yeterince dinlenmeye zaman ayırmıyoruz. Sağlıklı bir diyet uygulasak bile, büyük ihtimalle doğal besin zenginliğinden yoksun topraktan ve aşırı işleme tabi tutulmuş yiyeceklerden ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri almıyoruz. İşte bu noktada takviyeler bir güvenlik ağı sağlayabilir ve yaşlanmanın tahribatını önlemeye yardımcı olabilir." diyor.

Bunun da insanları belirli vitaminleri dışarıdan almaya ittiğini söyleyen uzman, orta yaşlı yetişkinlerin 50 yaşından sonra kullanması gereken vitaminlerden bazılarını şöyle sıralıyor...

1. KALSİYUM

Collingwood, "Günlük olarak en az iki kalsiyum açısından zengin besin kaynağı tüketmiyorsanız, kemik yoğunluğunuzu korumak için kalsiyum takviyesi almanızı öneririm" diyor.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma da, kalsiyumun omurların tamamen kırılma riskini azaltabileceğini ortaya koydu. 

2. D VİTAMİNİ

Kalsiyum, D vitamini ile birlikte maksimum etkili olabilir. D vitamini eksikliği obezite ve güneş ışığı eksikliği ile bağlantılıdır. Yaşlandıkça, vücudumuz güneş ışığını D vitaminine dönüştürme konusunda daha az yetenekli hale gelir, bu nedenle sağlık uzmanınız takviye önerebilir.

3. B12 VİTAMİNİ

Yaşlı yetişkinlerin kan, sinir ve genetik sağlığı düzenlemede önemli bir rol oynayan B12'yi emmeleri daha zordur. Vejetaryen veya vegan olan kişiler veya mide asidi inhibitörleri kullanan kişilerde B12 vitamini eksikliği olma olasılığı daha yüksektir.