1963 yılında bir hayal ile başlayan ve dünya çapında dev bir organizasyona dönüşen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun tanıtım toplantısı, TUR’un 60 yıllık tarihi içinde zamanda yolculuğa çıkardı. 1963 yılında Marmara Turu olarak başlayan, 1965 yılında uluslararası nitelik kazanarak Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 60 yıllık tarihinde genel klasman galibiyetine ulaşmış olan Türk bisikletinin yıldızları: Rıfat Çalışkan (1963, 1965), Hasan Kılıç (1964), Ali Hüryılmaz (1973, 1975) , Seyit Kırmızı (1974), Erdinç Doğan (1998-1999) ve Mert Mutlu (2001-2003) ile 12 kez start alan Türk bisikletinin eski ve yeni kuşak temsilcileri Rıfat Çalışkan ve Ahmet Örken TUR’un şeref tablosunda yer aldı.

3 KITA 13 ÜLKE 23 TAKIM 161 BİSİKLETÇİ

60. yıla katılacak dünyaca ünlü pedallar ve takımlar Tour of Türkiye’nin 60.yılını kutlamaya geliyor. 3 kıtadan 13 ülkeden 23 takım, 161 bisikletçi; 8 gün, 8 etapta 1.153 kilometrelik parkurda Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 60.yılı kutlayacak. Tarihi yarışta 3 Türk takımı: İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, Spor Toto Cycling Team ve Konya Büyükşehir Belediye Spor ülkemizi temsil edecek.

Türkiye’nin en köklü ve prestijli spor organizasyonlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 2025 yılında 60. kez düzenleniyor. Türk spor tarihinin gurur tablolarından biri olan organizasyon Türk bisikletinin gelişimine katkı sağlarken Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtıyor.

Bisikletin 60 Yıllık Tutkusu…

İlk kez 1963 yılında Marmara Turu olarak başlayan, 1965 yılında uluslararası nitelik kazanarak Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan organizasyon, bu yıl 60. yaşını kutluyor. UCI (Uluslararası Bisiklet Birliği) tarafından 2008 yılından bu yana üst sıralarda yer verilen ve büyük beğeni toplayan bir organizasyon olarak dünya standartlarında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, her etabıyla ayrı bir coğrafi güzelliği ekrana taşıyarak dünya çapında milyonlarca izleyiciye ulaşarak Türkiye’nin tanıtımında önemli bir rol üstleniyor.

TANITIM TOPLANTISI AKM’DE YAPILDI

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından 2025  yılında 27 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve 8 gün boyunca Eurosport ve TRT ekranlarından 5 kıtada 190 ülkede milyonlarca haneye ulaşacak 60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için hazırlıklar devam ederken dev organizasyonun tanıtım toplantısı Türkiye Bisiklet Federasyonu ev sahipliğinde İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 60. Yıl Parkuru:

  1. Etap: 27 Nisan Pazar Antalya- Antalya (132 km)
  2. Etap: 28 Nisan Pazartesi Kemer- Kalkan (167.4 km)
  3. Etap: 29 Nisan Salı Fethiye- Marmaris (175.9 km)
  4. Etap: 30 Nisan Çarşamba Marmaris- Akyaka (Kıran) (115.4 km)
  5. Etap: 1 Mayıs Perşembe Marmaris - Aydın (151 km)
  6. Etap: 2 Mayıs Cuma Selçuk (İsabey) - Selçuk (Meryemana) (161.4 km)
  7. Etap: 3 Mayıs Cumartesi Selçuk - Çeşme (144.2 km)
  8. Etap: 4 Mayıs Pazar Çeşme - İzmir (105.7 km)

Marmaris-Akyaka etabının sona ereceği “Kıran” tırmanışı ve “Aydın” ilk kez etap finişine ev sahipliği yapacak. Marmaris-Akyaka (Kıran) etabı “Kraliçe Etap” olacak. Sprint ve zirve finişleri ile her etapta farklı sportif özelliklere sahip bisikletçilerin öne çıkacağı rotası ile Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 60.yılında dev konvoyu ile geçtiği her yerde festival coşkusu yaşatacak.