Kentsel dönüşüm politikalarıyla birçok kez gündeme gelen İstanbul’un AKP’li Güngören Belediyesi’nin bu kez de çöp toplama alanında skandal yaşandı. Belediyede moloz toplama işçisi olarak işe başlayan Salih Durmaz, atıkları döktükleri Gençosman Mahallesi’ndeki alana gittiğinde belediyeye ait olmayan araçların moloz döktüğünü gördü. Bu molozların toplanıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanlara götürüldüğüne şahit olan Durmaz, atık alanında yaşananları gözlemlemeye başladı.

ÖLÜME NEDEN OLAN MADDE

Durmaz, bir süre sonra moloz sahasında ‘En sinsi meslek hastalığı’ olarak geçen, birçok kot taşlama işçisinin ciğerlerini bitirerek ölümüne neden olan kimyasal maddenin, kontrolsüz şekilde belediyenin atık alanına döküldüğünü belgeledi. Savcılığa şikayet dilekçesi veren Durmaz, “28 Aralık’ta belediyeye ait bir kamyonun, mavi renkli bir kimyasal içeren maddeyi molozların içine döktüğünü gördüm. Bu esnada bizi hemen alandan çıkardılar” dedi. Durumu Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Tahir Ergül’e anlattığını söyleyen Durmaz, “Bana ‘Biz bunları biliyoruz. Yapanları uyardık. Her şeyi takip ediyoruz’ dedi. Sonra da hafriyat alanı şefi bana ‘Bunlar birilerinin tanıdığı; sen bu işi kurcalama. Düşman kazanma, ölürsün’ diyerek tehdit etti” açıklamasını yaptı. Salih Durmaz bir süre sonra da işten çıkarıldı. Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, söz konusu görüntüleri değerlendirirken şöyle uyardı: “Bu madde, Potasyum Permanganat. Bu madde zehirlidir. Kimyasal atıkların toplanma ve yaşamdan uzaklaştırılması gerekiyor.”

Bu madde en çok kot taşlamada kullanılıyor

‘Potasyum Permanganat’ı en çok kot yıkama firmaları kullanıyor. Ponza taşı (pomza) yöntemiyle yapılan işlemin ardından geriye kalan atık malzeme Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kontrolünde sağlanıyor. Tekstil sektöründeki kimyasal atıkları içeren maddelerin tozu, solunduğunda tedavisi olmayan silikozis hastalığına neden oluyor. Bu hastalık nedeniyle Türkiye’de onlarca insan hayatını kaybetmişti.