King's College London'dan araştırmacılar, 12 yaşına kadar 500'den fazla çocuğu gözlemlerken, 5 yaşına kadar fıstık ezmesi veya püresi ile beslenen çocukların, fıstıktan kaçınan çocuklara göre fıstık alerjisi geliştirme olasılığının %71 daha az olduğunu buldular.
Son araştırmalar, yer fıstığından kaçınan çocukların %15,4'ünün 12 yaşına kadar alerji geliştirdiğini, buna karşılık yer fıstığına maruz kalanlarda ise sadece %4,4'ünün alerji geliştirdiğini buldu.
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) direktörü Jeanne Marrazzo, yaptığı açıklamada, "Bugünkü bulgular, ebeveynlerin ve bakıcıların, küçük çocuklarına bebeklik döneminden itibaren yer fıstığı ürünlerini belirlenmiş yönergelere göre vermenin yer fıstığı alerjisine karşı kalıcı koruma sağlayabileceği konusundaki güvenini güçlendirmelidir" dedi.
King's College London'ın baş araştırmacısı ve pediatrik alerji profesörü Gideon Lack, CNN'e bulgulara şaşırmadığını söylerken, "Yer fıstığı alerjisi çoğu çocukta altı ila 12 ay arasında çok erken dönemde gelişir. Eğer bir hastalığı önlemek istiyorsanız, bunun hastalık gelişmeden önce yapılması gerekir."
"Bu biyolojik fenomen, oral tolerans indüksiyonu olarak bilinen immünolojik bir prensibe dayanmaktadır. Yumurta, süt veya yer fıstığı gibi yiyeceklerle beslenen genç farelerin veya diğer deney hayvanlarının daha sonra bu alerjileri geliştiremeyeceğini onlarca yıldır biliyoruz." dedi.
Kılavuzlar, fıstık ezmesinin ince bir şekilde ekmeğe sürülebileceğini veya anne sütü, mama veya püre ile karıştırılabileceğini söylüyor. Sağlık yetkilileri, bütün yer fıstığının veya kıyılmış yer fıstığının boğulma tehlikesi yaratabileceği konusunda uyarıyor.