Havuç, yalnızca beslenmemizi zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda vücudumuzu kanser gibi ciddi hastalıklara karşı da güçlendiriyor. Bu keşif, İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma ile ortaya kondu. 

meionews.com'un haberine göre 4,7 milyon katılımcıyı içeren yaklaşık 200 çalışmayı inceleyen araştırma, havuç tüketiminin, özellikle kanser riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ve bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koyuyor.

Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, haftada beş porsiyon havuç tüketmek (bir porsiyon havuç, yaklaşık bir küçük havuç ya da 100 gram kadar havuç) kansere yakalanma riskini %20'ye kadar azaltabilir. 

Araştırma, havuç tüketiminin sağlık üzerindeki faydalarını vurgularken, haftada yalnızca bir porsiyon havuç yemenin bile, hiç havuç yemeyen bireylere kıyasla kansere yakalanma olasılığını %4 oranında düşürebileceğini gösterdi. 

Önceki bilimsel çalışmalar, havuca turuncu rengini veren beta-karotenin sağlık üzerindeki faydalarına odaklanmıştı. Ancak yeni bir araştırma, havucun sadece beta-karoten değil, tüm bileşenlerinin kanser önleyici özellikler sunduğunu ortaya koydu. Çalışmanın yazarına göre, havuçta bulunan poliasetilenler gibi biyoaktif bileşenler, hücrelerin doğal koruyucuları olarak görev yaparak kanser gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.