Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin onlarca tartışmalı ekonomik önlemi içeren geniş kapsamlı acil durum kararnamesini açıklamasının ardından on binlerce protestocu Buenos Aires sokaklarına döküldü.

Çarşamba gecesi Milei, yanında 12 bakan ve üst düzey yetkiliyle birlikte, ülkeyi "ekonomik cehennemden" çıkaracağını iddia ettiği bir kararnameyi açıklamak üzere televizyona çıktı.

Milei'nin kararnamesi devlete ait şirketlerin özelleştirilmesinin önünü açarken, doğum izni de dahil olmak üzere işçilerin haklarını ortadan kaldırdı ve ihracat sınırlamalarına son verdi. Ayrıca  konut kiralama ve arazi mülkiyeti yasalarını yabancı yatırıma izin verecek şekilde değiştirdi.

Arjantin'in 44 milyar dolar borcu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF), tedbirleri "cesur" olarak nitelendirdi ve bunların özel sektörün büyümesi için ortam yaratılmasına yardımcı olacağını söyledi.

PROTESTOLAR BAŞLADI

Kira artışlarına dönük sınırlama getiren 'kira yasası'nı da kaldıran kararname ile birlikte binlerce Arjantinli sokağa döküldü. İki hafta önce göreve gelen Başkan Milei, protestolarla planlarını engellemeye çalışan tüm gruplara karşı sert eylem sözü verdi.

Muhalefet ülkenin kararnamelerle yönetildiğini söyleyerek yasama organının baypas edilmesini eleştirirken kararların ancak hem Alt Meclis hem de Senato tarafından reddedilmesi halinde bozulabileceği belirtiliyor.

2020'de kabul edilen ve ekim ayında güncellenen kira yasasına göre, kira sözleşmeleri için minimum üç yıllık bir süre belirleniyor ve ev sahiplerinin fiyatları yılda yalnızca iki kez artırmasına izin veriliyordu.

ARJANTİN EKONOMİSİ

Yıllık yüzde 160'ın üzerinde  enflasyonun bulunduğu ve nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşadığı Arjantin, aynı zamanda düşük nakit rezervleri ve yüksek devlet borçlarıyla da mücadele ediyor.

Geçtiğimiz hafta hükümet, para biriminin değerini ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla zayıflatmıştı. Döviz kuru ABD dolarına karşı yaklaşık 391 pesodan 800 pesoya düşürüldü.