Evde sıklıkla kullandığımız birçok gıda maddesini nereye koymamız gerektiği konusunda hala kafalar karışık. Dolapta mı, buzdolabında mı saklanmalı? Cevaplar net gibi görünse de pratikte yapılan hatalar hem ürünlerin raf ömrünü kısaltıyor hem de bakteri üremesi riskini artırıyor. Yapılan yeni bir araştırma, gıdaların nasıl saklanması gerektiği konusundaki en yaygın tartışmalara son veriyor.

BAHARATLAR VE SOSLAR AÇILDIKTAN SONRA YERLERİ DEĞİŞİYOR

Çoğumuz baharatları kuru, serin bir dolapta saklarız. Ancak birçok baharat türü, özellikle açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli. Aynı durum, soya sosu gibi sık kullanılan soslar için de geçerli. İlk başta dolapta saklanabilir gibi görünseler de, açıldıktan sonra lezzetlerini koruyabilmeleri için düşük sıcaklıkta saklanmaları gerekiyor. Mayonez, pesto sosu, turşu ve reçeller gibi ürünler de açıldıktan sonra hızla bakteri üremesine açık hale gelir. Bu nedenle bu tür ürünlerin buzdolabına alınması hem sağlık açısından güvenli hem de ürünün raf ömrü açısından avantajlıdır.

KETÇAP NEREDE DURMALI? 

Ketçap konusunda uzun süredir devam eden tartışmalar var. Bazı kullanıcılar ketçabı her zaman dolapta saklamayı tercih ederken uzmanlar ketçabın asidik yapısına rağmen açıldıktan sonra buzdolabında tutulmasının lezzet ve güvenlik açısından en sağlıklı seçenek olduğunu vurguluyor.

ÇİKOLATA, TAT MI TAZELİK Mİ?

Bir diğer tartışmalı ürün de çikolata. Marketlerde oda sıcaklığında satılıyor olması, evde de dolapta tutulabileceği izlenimi yaratabiliyor. Ancak yüksek sıcaklıkta eriyebilen çikolata, buzdolabında da istenmeyen bir değişime uğrayabilir. 'Şeker patlaması' olarak bilinen bu durum çikolatanın yüzeyinde tozlu bir tabaka oluşmasına ve lezzetinin bozulmasına neden olabilir. Öte yandan sıcak yaz günlerinde çikolatanın buzdolabında saklanması, doğru yöntem ve saklama koşullarıyla dengelenebilir.

DOĞRU SAKLAMA LEZZET KADAR GÜVENLİĞİ DE BELİRLİYOR

Uzmanlara göre, gıdaların doğru yerde saklanması yalnızca tazelikle ilgili değil; aynı zamanda gıda güvenliği açısından da kritik. Açılan ya da kolay bozulabilen ürünler, oda sıcaklığında bekletildiğinde bakteri oluşumuna açık hale geliyor. Etiket talimatlarının okunması önemli olsa da, etiket bulunmayan ürünler için temel kural şu: Eğer bozulma riski varsa, buzdolabı en güvenli saklama alanıdır.