Bulaşık makineleri, modern yaşamın vazgeçilmez pratik gereçlerinden biridir ancak Asyalılar bu teknolojiyi kullanmayı pek tercih etmiyor. Peki, Asyalıların bulaşık makinesi neden kullanmıyor?
Asyalı kültürlerinde genellikle tasarruf etmek, gereksiz harcamalardan kaçınmak yaygın bir davranış biçimidir ve bulaşık makinesinin kullanımı su, elektrik ve zaman kaybı gibi ek masrafları beraberinde getirdiği için bazı Asyalılar buna gerek duymuyor. Özellikle tek kişilik ya da küçük aileler için, bulaşık makinelerinin kapasitesini doldurmak zorlaşabilir.
TEMİZLİK VE HİJYEN ANLAYIŞI
Asyalı hanelerde, hijyen ve temizlik genellikle çok önemli bir yere sahiptir ve ayakkabıların evin içine girmeden çıkarılması gibi geleneksel temizlik kuralları, mutfağa da taşınır. Birçok Asyalı, bulaşıkların elle yıkandığında daha temiz olduğuna inanır. Bulaşık makinelerinin, özellikle inatçı yemek lekeleri ve kirleri yeterince etkili bir şekilde temizleyemediği düşünülürken, elle bulaşık yıkamanın daha titiz bir temizlik sağlandığına dair bir inanç vardır.
Öte yandan bulaşık makinesine koymadan önce bulaşıkları durulamak zorunda kalma durumu, birçok Asyalı için fazladan bir iş yükü anlamına gelir. Bulaşıkların iki kez elle tutulması çok zaman alıcı ve zahmetli görünebilir. Aslında, bulaşık makinesinin bu işi kolaylaştırması beklenirken, bu ek adımlar, insanların bulaşıkları elle yıkama alışkanlıklarını sürdürmelerini sağlıyor.