Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından iki yıl önce ekimine başlanan Karakılçık Buğdayı, çoğaltılıp ekim yapmak isteyen çiftçilere dağıtılmıştı. Bu yıl ekim zamanının gelmesiyle 20 Aralık Çarşamba günü Pazarcı ve Beyobası mahallelerinde belediyeye ait olan arazilere Karakılçık Buğdayı ekimi yapıldı. 

“ATA TOHUMLARIMIZI ARTIRMA SEFERBERLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR”

Karakılçık Buğdayının ekim aşamasında bilgi veren Gazipaşa Belediye Başkanı CHP’li  Mehmet Ali Yılmaz şınları kaydetti:

"Bugün Karakılçık Buğdayımızı Gazipaşa’nın verimli topraklarıyla buluşturduk. İki yıl önce başlattığımız Ata tohumlarımızı artırma seferberliğine devam ediyoruz. Besin değeri çok yüksek olan Karakılçık Buğdayı, atalarımızın bizlere bıraktığı en büyük miraslarımızdandır.

Ata tohumlarımızın üretimini devam ettirip, çoğalttıktan sonra ekim yapmak isteyen üreticilerimizle paylaşıyoruz. Çiftçilerimizle birlikte mümkün olduğunca tohumlarımızı çoğaltarak, bizlere bırakılan bu eşsiz mirasa sahip çıkma gayretindeyiz.  

Ekimden hasada kadar bütün yetiştirme aşamaları belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çalışanları tarafından kontrol edilecek. Böylelikle,  elde edilecek ürünlerimizin temiz ve sağlıklı tohum özelliği taşıyacak bir şekilde yetiştirilmesi sağlanacak.”

Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından, ekilen Karakılçık buğdayı tohumlarının hasat edildikten sonra ilçede ekim yapmak isteyen çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacağının bilgisi verildi.

KARAKILÇIK BUĞDAYI HAKKINDA

Karakılçık Buğdayı; Genetiği bozulmamış, Anadolu topraklarında çok uzun yıllar yetiştirilmiş yerli atalık buğdayımızdır.

Adını başaklarındaki karakılçıklardan almıştır. Diğer buğday çeşitlerine göre esmer ve daha serttir. Besin öğeleri en fazla olan buğday çeşididir. Gluten oranı çok düşüktür. A,E,K,C vitaminleri, demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksek, sindirim sistemine yararlı bir atalık buğday çeşididir.

Karakılçık buğdayı yüksek miktarda selenyum içerir. Bu nedenle cilt ve saç sağlığına çok yararlıdır. Besin değeri çok yüksek olan bu buğday çeşidi potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir.

Hafıza geliştirme, sindirim sistemi ve koroner hastalık riskini azalttığı belirtilmektedir. Karakılçık buğdayının pilavlık ve köftelik bulguruna, ekmeğinin lezzetine doyum olmaz. Tarhana yapımında da kullanılmaktadır.