Almanya'nın ekonomideki gerilemesinin sonuçları derinleşiyor. Artan enerji fiyatları, zayıf dış talep ve azalan kârlılık, ülkedeki sanayi devlerini zor durumda bırakırken, son aylarda peş peşe gelen çıkış haberlerinin kamuoyunun gündemine oturdu. Volkswagen, Thyssenkrupp, DHL, Commerzbank, Deutsche Bank, Audi ve Siemens gibi Almanya'nın belkemiği büyük gruplar, binlerce çalışanla hatları ayırma işlemini iptal etti. Bu tablo, 2025 yılına yönelik ekonomik beklentiler daha da belirsiz hâle getirirken, hükümetten dikkat ederek bir adım geldi: 500 milyar Euro'luk yatırım fonu onaylandı.
İŞTEN ÇİKARMALAR FIRTINA GİBİ
İşten çıkarmaların başında otomotiv sektörü geliyor. Audi, 17 Mart 2029'a kadar Almanya'da 7.500 kişinin çıkacağını açıklarken, aynı gruba bağlı Porsche de 3.900 kişinin çalışmaya başlama planını duyurdu. Volkswagen'in yazılım bölümü Cariad'ta ise yıl boyunca 1.600 kişilik küçülme öngörülüyor.
Çelik ve teknoloji devi Thyssenkrupp, 2030'a kadar 5.000 kişilik küçülmeye gideceğini, otomotiv bölümünde ise 1.800 kişilik tedavi son verileceğini bildirdi. Otomotiv tedarikçisi Schaeffler, Avrupa genelinde 4.700 kişinin, Continental ise araştırma-geliştirme bölümünde 3.000 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu.
Bosch, dünya genelinde 5.500 kişilik küçülmeye giderken, Mercedes-Benz yıllık maliyetler milyarlarca Euro azaltma için iş gücünü daraltma kararı aldı.
Finans ve hizmet sektöründe de benzer bir tablo söz konusu. Commerzbank, 2028'e kadar 3.900 çalışanla ayrıntılarını ayıracağını açıklarken, Deutsche Bank 2024 sonunda 2.000 kişiyi daha çalıştıracak. DHL ise bu yıl Almanya'da 8.000 çalışanın işten çıkacağını duyurdu.
Biyoteknoloji şirketi BioNTech, 2027'ye kadar 1.350 pozisyonu kapatmayı planlarken, spor giyim üreticisi Puma ise küresel ölçekte 500 kişiyi serbest bırakacağını açıkladı.
ŞİRKETLERİN YARISI KÜÇÜLMEYİ PLANLIYOR
Köln Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'ne göre Almanların yalnızca yüzde 17'si satın almayı planlıyor. Yüzde 38'i döşemeyi düzenleme. Sanayi sektöründe bu oran daha da senaryo: Şirketlerin yüzde 44'ü küçülmeyi düşünürken, yalnızca yüzde 14'ü yeni istihdam hedefliyor.
Prognos Enstitüsünün Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği için hazırladığı rapora göre 2035'e kadar yaklaşık 140 bin kişinin işlerini kaybetmesi bekleniyor.
SERT RÜZGARLAR SÜRECEK
Ekonomik büyüme ve kullanım maliyetlerine karşı Almanya Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi, dünkü 500 milyar Euro'luk yatırım paketini kullandı. Fon; altyapı, savunma ve iklim koruma bölgeleri yatırımları kapsıyor. Bu kapsamlı destek paketi, ülke ekonomisini yeniden canlandırmayı ve Avrupa'da ortak savunma alanında yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyor.
Uzmanlara göre, söz konusu yatırım fonu Almanya ekonomisine önemli bir soluklanma alanı sağlamaktadır. Ancak kısa süreli üretim ve üretim cephesinde sert rüzgarların esmeye devam etmesi bekleniyor.