Normalde, yaz aylarında gaz fiyatlarının daha düşük olması nedeniyle depolama alanları doldurulur ve bu süreçten kâr elde edilirdi. Ancak bu yıl, Avrupa'nın Rusya'dan gelen gaz akışının büyük kısmını kaybetmesi ve Ukrayna’daki durumun etkisiyle, gaz depolama rezervleri daha hızlı tükenmiş durumda. Ocak ayında Ukrayna'dan gelen gaz akışlarının durması, durumu daha da zorlaştırdı.

GAZ FİYATLARI YÜKSELDİ

Gaz fiyatlarının yüksek seyretmesi, yazın yapılan depolama ticaretinin cazibesini ortadan kaldırdı. Avrupa’nın depolama tesislerini yeniden doldurmak için hükümetlerin nasıl bir müdahalede bulunacağı ise belirsizliğini koruyor. Depolama alanlarının %90 doluluk oranına ulaşması için belirlenen hedefin ne zaman ve nasıl gerçekleştirileceği, piyasada büyük bir soru işareti oluşturuyor.

DEPOLAMA RİSKLERİ SÜRÜYOR

Enerji ticareti uzmanları, kışa yeterli gaz stoğu olmadan girilmesinin, soğuk hava dalgaları veya beklenmeyen başka etkenler nedeniyle fiyatların daha da artmasına yol açabileceğini belirtiyor. Avrupa Komisyonu'nun, depolama alanlarıyla ilgili esneklik sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığına dair tartışmalar sürüyor.

ÇİN'DEN GELEN TALEP ZAYIFLADI

Öte yandan, Çin’in gaz talebinin zayıf kalması, Avrupa'nın LNG tedarikini artırabilmesi için bir fırsat yaratıyor. Ancak, fiyatların yeterince düşük olmaması, Asya pazarlarının Avrupa'ya gaz akışını sınırlayabilir.

RUSYA DEVREYE GİRERSE FİYATLAR DÜŞER

Eğer Rusya’dan gaz akışı tekrar sağlanırsa, fiyatların düşmesi bekleniyor, ancak bu durumun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şu an için belirsiz.