Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD Başkanı Donald Trump ile yürütülen ticaret görüşmelerinin başarısız olması halinde Avrupa Birliği'nin uygulacağı misillemeler hakkında bilgi verdi.
Financial Times’a konuşan von der Leyen, bu önlemlerin dijital reklam gelirlerine vergi konulması da dahil olmak üzere ABD merkezli teknoloji devlerini hedef alan farklı yaptırımlardan oluşacağını belirtti.
Von der Leyen, “Müzakereler sonuç vermezse karşı tedbirlerimizi uygulamaya koyacağız” diye konuştu. Bu adımların hizmet sektörünü de kapsayabileceğini ifade etti.
EL TETİKTE
AB Komisyonu, Trump’ın Avrupa’dan ithal edilen çelik ve alüminyuma uyguladığı gümrük vergilerine karşılık olarak planladığı önlemleri geçici olarak askıya almıştı.
Ancak von der Leyen, müzakereler başarısız olursa bu planların otomatik olarak yeniden devreye alınacağını vurguladı.
AB'nin bu kapsamda yaklaşık 21 milyar euroluk ABD malına karşı vergi uygulamaya hazırlandığı belirtilmişti. Buna narenciye, kümes hayvanları ve lüks tekneler gibi ürünler dahil.
Komisyon Başkanı, Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yüzde 20’lik “karşılıklılık” tarifesinden sonra ABD’nin müzakerelere açık hale geldiğini söyledi. Ancak Brüksel’in sanayi mallarında sıfır gümrük teklifine Washington’dan olumlu yanıt gelmedi.
ABD tarafı, Avrupa'nın KDV uygulamaları ve ürün standartları gibi dolaylı ticaret engellerinden rahatsızlık duyduğunu iletti.
Von der Leyen, “Standartlarımızı uyumlu hale getirebiliriz. Ancak burada da büyük beklentiler yaratmamak gerek” dedi.
HURDA HAMLESİ
Von der Leyen, dijital içerik ve piyasa gücüne yönelik düzenlemelerin “dokunulmaz” olduğunu ve bu alanların müzakere konusu yapılmayacağını belirtti.
Ayrıca KDV’nin de bir müzakere başlığı olmayacağını, çünkü bunun egemenlikle ilgili bir karar olduğunu vurguladı. Ancak AB’nin karşı önlemleri sadece gümrük vergileriyle sınırlı kalmayabilir.
Komisyon, ABD’nin hizmetler alanındaki büyük ticaret fazlasını hedef almayı da değerlendiriyor. “AB’de sunulan hizmetlerin yüzde 80’i ABD kaynaklı. Bu pazarda çok iyi iş yapıyorlar. Biz ise herkes için en iyi olacak müzakere edilmiş bir çözüm istiyoruz” dedi.
Brüksel ayrıca hurda metal ihracatına vergi koymayı da düşünüyor. ABD’deki çelik fabrikalarının AB kaynaklı hurda metale olan yüksek talebi nedeniyle bu alan da potansiyel bir baskı aracı olarak görülüyor.
'ÇİN ÜRÜNLERİ PİYASAYI BOĞMAYACAK'
Çin ile ilgili olarak da von der Leyen, ABD tarifelerinden kaçınmak amacıyla Çin mallarının Avrupa’ya yönelmesi halinde bunun önüne geçileceğini söyledi.
Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirdiğini ve “böyle bir riskin söz konusu olmadığını” yanıtını aldığını söyledi.
Von der Leyen, yaşananların yalnızca transatlantik ticaret ilişkilerini değil, küresel sistemi de kalıcı olarak değiştirdiğini belirtti.
Bu nedenle Malezya, Tayland, Filipinler, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile daha sıkı ticari ilişkiler kurmak için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Von der Leyen, “Bugün dünyada pek çok ülke bizimle birlikte daha dengeli bir sistem kurmak, gerçekten kaliteli üretimle rekabet etmek ve gümrük tarifelerine dayalı olmayan bir ticaret ortamı inşa etmek istiyor” dedi.
WTO’nun mevcut kurallarının Çin gibi aktörlere karşı yeterli olmadığını belirten von der Leyen, küresel ticaret sisteminin reforme edilmesi gerektiğini söyledi.