Yıllarıdr Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden biri olarak dikkat çeken ve büyük bir Türk nüfusa da ev sahipliği yapan Almanya, son dönemde farklı bir yola girdi.
İngiliz Times gazetesinde yayınlanan yazıda, ekonomik kriz ve aşırı sağın yükselişiyle ülkedeki huzursuzluğun, imparatorluk sonrası ve Hitler'in yükselişi arasındaki Weimer dönemini anımsattığı yorumu yer aldı. Çiftçilerin birçok kentte süren ayaklanmasını, birçok sektörde süren grevleri ve eğitim sisteminde artan sorunları örnek gösteren Times, Angela Merkel'in 16 yıllık iktidaı sonrası göreve gelen Başbakan Olaf Scholz'un da modern Almanya'nın en az destek gören lideri olduğuna dikkat çekti.
Almanya'nın birçok kentinde son günlerde aşırı sağa karşı on binlerce kişinin katılımıyla gösteriler düzenlendi.
HALKIN ÇOĞU UMUTSUZ
Rusya-Ukrayna savaşının da uzun yıllardır Rus gazına bağımlı olan Almanya'yı kötü etkilediği belirtilen yazıda, asgari ücrette artış gibi olumlu adımlara rağmen Alman toplumunda büyük bir huzursuzluk olduğu ve sokak eylemlerinin giderek arttığı kaydedildi.
G7'nin en kötü ekonomik performansına sahip ülkesi haline gelen Almanya'da anketlere göre halkın yarısından fazlasının Alman demokrasisine güvenmemesi de dikkat çekiyor. Alman halkının yüzde 67'si, gelecek 10 yılda durumlarının şimdikinden daha kötü olacağına inanıyor.
Enerji fiyatlarındaki ciddi artış, ihracatın gerilemesi ve istihdamdaki yetersizliklerin etkisiyle ekonomik durgunluğun devam ettiği ülkede bu sürecin en büyük kazananı aşırı sağ oldu.
Eylülde parlamento seçimlerinin düzenleneceği ülkede AfD'nin ikinci büyük parti konumuna yükseldiğini hatırlatan Times, ülkeye göçmen akınının da toplumda öfkeyi ve aşırı sağa desteği büyüttüğünü vurguladı.