Ay'ın kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girmesi olayı Ay tutulması olarak adlandırılıyor. Parçalı tutulma, Ay diskinin bir kısmının Yer'e ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesiyle oluşurken " Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta ve Türkiye'den izlenecek mi?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki; Ay tutulması etkileri neler, ne zaman gerçekleşecek? İşte bilgiler.

AY TUTULMASI NE ZAMAN?

Yılın ikinci Ay Tutulması 18 Eylül'de saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek ve parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek.

PARÇALI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak.

PARÇALI AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.

Parçalı Ay tutulması, Ay diskinin bir kısmının Yer'e ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesiyle oluşur. Çıplak gözle izlenebilen bir gök olayıdır. Ay parçalı gölge konisine gireceği için parlaklığında azalma hissedilmemiştir.

"Süper Ay"lar

Ay'ın Dünya'ya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşan "süper Ay"lardan ilki olan, adını Kuzey Amerika göl ve nehirlerinde bulunan Mersin balığından alan "Mersin Balığı Süper Ayı" (Sturgeon Moon), 19 Ağustos'ta görülecek. Bu dolunaya aynı zamanda "Mavi Ay" adı da veriliyor.

Sonbahar Ekinoksu'na (22 Eylül) en yakın dönemde medyana gelen ikinci süper Ay, "Hasat Dolunayı" (Harvest Moon) adını taşıyor ve 18 Eylül'de gözlenebilecek.

Üçüncü süper Ay, 17 Ekim'de görülecek ve "Avcı Ayı (The Hunter's Moon)" olarak adlandırılıyor.

Yılın son süper Ay'ı da 15 Kasım'da gözlenebilecek. Söz konusu dolunay, "Kunduz Dolunayı (Beaver Moon)" adını taşıyor.