Beden dili uzmanı Adrianne Carter, yalan söyleyen kişilerin genellikle fark edilmeyen küçük davranış değişiklikleri sergilediklerine dikkat çekerken, dikkatli bir gözlemle oldukça net sinyaller verebildiğini açıkladı.
Carter’a göre, bir kişi alışılmış davranışlarının dışına çıkarsa, bu durum yalan söylediğine dair güçlü bir işaret olabilir. Örneğin, sürekli elleriyle oynayan birinin bir anda durması veya huzurlu bir şekilde duran birinin aniden huzursuz hareketler sergilemesi, dikkat edilmesi gereken önemli belirtilerden biridir. Kısacası, alışık olunan davranışlardan sapmalar, bir kişinin doğruyu söylemediğini gösterebilir.
YÜZ İFADELERİ VE SÖZLERİN UYUŞMAZLIĞI YALANI ELE VERİYOR
Yalanı anlamada en önemli ipuçlarından biri de yüz ifadeleridir. Carter, "Söylenen sözler ve yüz ifadeleri birbirini desteklemelidir" derken, bu ikilinin uyumsuzluğunun yalanın en büyük göstergesi olduğunu vurguluyor. Örneğin, biri "Çok korktum!" derken yüzünde hiçbir korku ifadesi yoksa, burada bir tutarsızlık vardır. Gerçek duygular genellikle istemsizce yüzümüze yansır ve bu uyumsuzluk, söylediklerinin doğruluğunun sorgulanması gerektiğini gösterir.
GÖZ KIRPMA HIZI
Carter, göz kırpma hızının da yalanı ele veren bir davranış olduğunu belirtirken, uyarısında "Sürekli göz kırpan bir kişi doğrudan yalancı değildir." ifadelerine yer verdi. Göz kırpma hızındaki belirgin artış, kişinin stres seviyesinin yükseldiğini ve bu durumun da genellikle bir yalanın belirtisi olabileceğini gösterir.
KOLLARIN BAĞLANMASI VE SERT YÜZ İFADESİ
Bir diğer dikkat edilmesi gereken davranış ise kolların bağlanması. Çoğu insan, farkında olmadan bu davranışı sergiler fakat Carter, bunun bağlamına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Normal bir konuşma sırasında kollarını serbest tutan bir kişi, birdenbire kollarını bağlamaya başlarsa ve yüzüne sert bir ifade yerleşirse, bu kişinin savunma mekanizmasının devreye girdiğini gösteriyor olabilir. Bu tür fiziksel değişiklikler, yalan söyleme veya gizleme eğiliminde olan kişilerin sergileyebileceği savunma davranışlarına çağrışım yapar.