ABD merkezli Bloomberg'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün katılım sağlayacağı Brezilya'da gerçekleşecek G20 zirvesinde Ukrayna - Rusya savaşına üzerine geliştirdiği barış planını sunacak.
Erdoğan'ın barış planına göre Ukrayna'nın NATO'ya katılma talebi 10 yıl boyunca ertelenecek, Ukrayna ve Rusya arasında bir silahsız bölge oluşturulacak. Erdoğan, bu planı zirveye katılacak 20 ülkenin liderlerine sunacak.
Fakat bu plan, ABD Başkanı Joe Biden'ın engeline takılmış olabilir. Zira Biden'ın, Ukrayna'ya NATO tarafından sağlanan uzun menzilli füzeleri Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanmasına izin vermesi bölgesel ve uluslararası gerilimi doruk noktasına çıkardı.
BARIŞ PLANININ ALTINDAKİ PLAN
Erdoğan'ın bugün sunacağı barış planına göre Ukrayna'nın resmi sınırlarında yer alan fakat Rusya aracılığıyla bağımsızlığını ilan eden Donbas bölgesi, uluslararası bir barış gücü tarafından korunan bir silahsız bölge ilan edilecek. Bunun yanında Ukrayna'nın NATO'ya katılma talebi de 10 yıl boyunca askıya alınacak.
Bu anlaşma, sunulan haliyle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin vermeye hazır olmadığı imtiyazlar içeriyor. Fakat Erdoğan'a göre bu anlaşma, gelecek bir barış için en iyi olasılığı oluşturuyor. Zira Bloomberg haberine göre Erdoğan, Ukrayna'nın gelecek aylarda daha fazla toprak kaybedebileceğine dair bir istihbarat raporu aldı.
Erdoğan'ın amacı, kendi barış planının bütünüyle tek celsede kabul edilmesi değil, makul bir planı sunarak Rusya ve Ukrayna taraflarını İstanbul'da düzenlenecek bir barış zirvesinde masaya oturtmak. Bu, her ne kadar makul görünse de Biden'ın bugünkü füze kararıyla engellenmiş olması muhtemel.
BİDEN YANGINA KÖRÜKLE GİTTİ
Biden'ın bugün Ukrayna'ya, uzun menzilli NATO füzeleriyle hedefleri vurmasına izin vermesi iki tarafı da barıştan olabildiğince uzaklaştırdı. Rusya, Financial Times'ın haberine göre 100 bin Kuzey Koreli askeri Kursk sınırına taşımaya hazırlanıyor. Askerler konuşlandıktan sonra, Mart ve Mayıs aylarında Kuzey Koreli askerlerle büyük bir taarruz başlatması son derece muhtemel.
Diğer yandan Ukrayna da Rusya'ya ait eyaleti NATO füzeleri kullanarak elinde tutmak istiyor. Eğer Ukrayna ordusu başarılı olursa, işgal altındaki topraklarıyla takas etmek üzere Kursk'ü kullanabilir. Daha önce savunması oldukça zorlu olacak Kursk bölgesi, böylece Ukrayna ordusu için daha savunulabilir bir hale gelmiş oldu.
Dolayısıyla Biden'ın füze kararı, iki taraftan birinin masaya oturmasının karşı taraftan sergilenen bir zayıflık olarak görüleceğinden dolayı büyük oranda zayıflıyor. Bu bilgi doğrultusunda tarafların İstanbul'da buluşması mümkün görünmüyor.
Erdoğan, elindeki istihbaratla Zelenski'yi ikna etse bile, toprak bütünlüğünü korumak isteyecek Putin'i ikna etmesi son derece zor olacaktır.
FÜZELER FARK YARATACAK MI?
Savaşın devam etmesi halinde NATO füzelerinin Ukrayna'ya ne kadar yardımı olacağı da meçhul bir durum. Savaşın başından beri nispeten az miktarda uzun menzilli füze teslimatı alan Ukrayna'nın elindeki füze envanterine, Litvanya Dışişleri Bakanı dikkat çekti.
Litvanya Dışişleri Bakanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için kullanmasına izin verilmesi halinde kendisini savunmak için yeterli füzeye sahip olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.
Gabrielius Landsbergis Brüksel'de diğer AB dışişleri bakanlarıyla yapacağı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada “Henüz şampanya patlatmıyorum çünkü Ukrayna'nın kaç füzeye sahip olduğuna dair gerçek rakamları bilmiyoruz” dedi.
Gabrielius “Asıl soru, savaş alanında bir fark yaratacak kadar roket temin edip etmedikleri” dedi.
PESKOV AÇIKLAMA YAPTI
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli silahlarla Rus topraklarını vurma izni verdiği yönündeki haberleri değerlendirerek, bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Peskov, "Bu konuda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önceki açıklamalarını gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum," dedi.
Peskov, ABD’nin böyle bir adım atmasının ciddi sonuçları olacağını vurguladı. "Eğer bu karar alındıysa ve Kiev yönetimine iletildiyse, bu gerginlikte yeni bir aşama ve durum anlamına gelir. Bu, ABD’nin Ukrayna'daki çatışmalara katılım biçimini kökten değiştiriyor," ifadelerini kullandı ve Moskova’nın bu duruma yönelik mesajlarının Batılı ülkeler tarafından alındığını ekledi.
Ukrayna’daki çatışmaların dondurulmasına ilişkin tekliflere de değinen Peskov, bu tür bir çözümün Rusya açısından kabul edilemez olduğunu söyledi. "Temas hattında çatışmaların dondurulması Rus tarafı için bir seçenek değil," dedi.
ABD basını, Biden yönetiminin Ukrayna’ya sağlanan ATACMS sistemlerinin Rus topraklarında kullanılmasına izin verdiğini öne sürdü. Bu kararın, Kuzey Kore askerlerinin Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmaya başlamasının ardından alındığı iddia ediliyor.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BARIŞ PLANINI YALANLADI
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik girişimleri desteklediğini ancak Bloomberg'in bugün yayımladığı Rusya-Ukrayna Savaşı'nı konu alan haberinin Türkiye ile ilgili kısımlarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimleri desteklediğini vurguladı.
Kaynaklar, "Bloomberg haber ajansı tarafından bugün yayımlanan haberin Türkiye ile ilgili kısımları gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasını yaptı
Bloomberg'in söz konusu haberinde Türkiye'nin savaşın durdurulması yönünde bir teklif hazırladığı, bu teklif kapsamında Ukrayna'nın Rusya'ya bazı tavizler vermesinin öngörüldüğü öne sürülmüştü.