ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Gıda Güvenliği ve Teftiş Servisi (FSIS), geri çağırmanın Sınıf I kategorisinde olduğunu duyurdu. Bu sınıf, ürünün tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilecek kadar riskli olabileceği anlamına geliyor.
FAZLA KORUYUCU MADDE TÜKETİMİ TEHLİKE YARATIYOR
Sodyum nitrit, et ve tavuk ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve zararlı bakteri oluşumunu önlemek amacıyla yaygın şekilde kullanılıyor fakat FSIS’e göre, yüksek dozlarda alındığında sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Geri çağırılan ürünlerin 19 Şubat – 24 Nisan 2025 tarihleri arasında üretildiği ve üzerlerinde USDA denetim işaretiyle birlikte "EST. 4578" veya "P-4578" kodlarının yer aldığı belirtildi.
ŞİKAYETLER ÜZERİNE ORTAYA ÇIKTI
Smith Packing, bazı müşterilerden ürünlerin tadı ve rengiyle ilgili şikayetler almasının ardından FSIS’e bildirimde bulundu. Soruşturma sonucunda yüksek düzeyde sodyum nitrit tespit edildi. Firma üretimi derhal durdurdu ve etkilenen tüm ürünler için resmi bir geri çağırma süreci başlattı.
ÜRÜNLERİN %90’I DAĞITILMADAN TESPİT EDİLDİ
Geri çağırılan ürünlerin birincil dağıtıcısı Palmer Foods, etkilenen etlerin büyük çoğunluğunun henüz piyasaya sürülmeden geri çekildiğini açıkladı. Açıklamada, "Smith Packing, USDA ile iş birliği içinde Honest John's, As-Salam ve Beefland markalı ürünleri kapsayan geri çağırmayı başlattı. Ürünlerin %90'ı depodan çıkmadan durduruldu ve sadece 34 müşteriye ulaşmış olabileceği düşünülüyor" denildi.
Palmer Foods, etkilenen müşterilerle temas halinde olduklarını ve ürünlerin geri alınarak imha sürecine başlandığını da belirtti.