Avustralya'da Melbourne'un hemen güneyinde yer alan Geelong şehrinde leş çiçeği ya da ceset çiçeği adıyla bilinen çiçek açmaya başladı. Geelong Parkları Müdürü Reese McIlvena, Nine News'e yaptığı açıklamada, bitkinin günlerce süren bekleyişin ardından 11 Kasım Pazartesi günü çiçek açmaya başladığını ve ilk gün ortalama 5 bin kişinin parka akın ettiğini söyledi.
Bazı meraklıların, bitkinin çiçeklenmesinin çeşitli aşamalarını izlemek için botanik parkını birkaç kez üst üste ziyaret ettiği öğrenildi. İlginç adı ve iğrenç kokusuyla ünlü olan bitki böcekler ve sinekler gibi polinatörleri çekmek için çiçek açtığında tiksindiren bir koku yayıyor. Çiçeğin ortaya çıkardığı bu dolayı bitkiye "ceset çiçeği" veya Amorphophallus Titanum deniyor.
Nesli tehlike altında olan Titan Arum, leş çiçeği türlerinin en büyüğü olarak biliniyor ve yabani popülasyonu azaldığı için korunması önem taşıyor.
DÜNYADA SAYISI ÇOK AZALDI
Gündem olan çiçek aslen Endonezya'ya özgüdür ve IUCN Tehlike Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde "nesli tükenmekte olan" olarak listelenmiştir. IUCN'ye göre, doğal yaşam alanı olan Sumatra ormanı, arazi bozulması ve ormansızlaşma nedeniyle tahrip edilmiş ve arazinin çoğu kereste, kağıt veya yağ palmiyesi plantasyonlarına dönüştürülmüştür .
Bitki 30 ila 40 yıl yaşayabilir, yani tüm yaşamı boyunca yalnızca birkaç kez çiçek açar. IUCN, doğada bu bitkilerden yalnızca birkaç yüz tane kaldığını tahmin ediyor.