Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'ndaki Hayvan Davranışı Enstitüsü'nden bilim insanları, Rakus adındaki bir orangutanı gözlemlerken şaşırtıcı sonuçlara ulaştılar.

Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer liderliğindeki araştırma ekibi Rakus'u gözlemlerken yüzünde derin bir yara olduğunu fark etti.

Laumer, yaptığı açıklamada yaranın komşu bir erkekten kaynaklandığına inandıklarını belirtirken, Rakus gibi yetişkin erkek orangutanların, dişileri çekmek ve rakip erkeklere bulundukları bölgenin kendi bölgeleri olduğunu bildirmeye çalıştıklarına dikkat çekti. Bu yüzden de araştırma ekibinin, Rakus'un başka bir erkekle kavga ettiğine inandıklarını açıkladı.

Ancak ilerleyen günlerde Rakus'un hareketleri ekibi daha da çok şaşırttı. Rakus, yaralandıktan üç gün sonra, orangutanın normal beslenmesinde yer almayan, güçlü bir şifalı bitki olan Akar Kuning adlı bir asma türüyle beslenmeye başladı. Araştırmacılar onun yaprakları çiğnediğini ve ardından parmağıyla yarasına uyguladığını gözlemledi.

Laumer, "Bildiğimiz kadarıyla bu, vahşi bir hayvanın güçlü bir şifalı bitkiyi kendi yaralarına uyguladığı ilk seferdi" dedi.

Bilim insanları daha önce hayvanların kendi kendine ilaç tedavisi gördüğünü görmüştü. Örneğin Gabon'da bir grup şempanzenin yaralarına böcek uyguladığı gözlemlenmişti. Ancak bilim insanları bu böceklerin gerçekten tıbbi özelliklere sahip olup olmadığından emin değiller. Laumer, bu nedenle bu davranışın herhangi bir şekilde etkili veya işlevsel olup olmadığını bilmediklerini söyledi.