Norveç, İspanya ve İrlanda, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre bugün yaptığı açıklamada kararı doğrulayarak "Savaşta on binlerce kişi hayatını kaybederken ve yaralanırken, hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenli bir alan sağlayabilecek tek şey olan, birbirleriyle barış içinde yaşayabilecekleri iki devletli çözümü hayata geçirmeliyiz" dedi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de, İspanya'nın Filistin'i 28 Mayıs'ta resmen devlet olarak tanıyacağını duyurdu.
İrlanda Başbakanı Simon Harris ise, aldıkları kararı resmen ilan ederek daha fazla ülkenin Filistin devletini tanımasını beklediklerini söyledi.
TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, üç ülkenin kararıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakanlık "İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Filistin'in tanınmasının uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereği olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz."
İSRAİL ELÇİLERİ GERİ ÇAĞIRIYOR
Bu açıklamaların ardından İsrail, karşı adım olarak İspanya, İrlanda ve Norveç'teki elçilerini istişare için geri çağırma kararı aldı.
Dışişleri Bakanı Israel Katz, Filistin devletini tanıma kararının İsrail'in kendini savunma hakkını ve Gazze'deki esirlerin bırakılması çabalarını tehlikeye attığını savundu.
Hamas ve Filistin yönetimi ise üç ülkenin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken bazı ülkeler Filistin'i devlet olarak tanıma kararı almış ya da bu yönde adım atacaklarını açıklamıştı.
Avrupa ülkeleri Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda farklı düşünüyor. İsveç gibi bazı ülkeler on yıl önce Filistin'i devlet olarak tanırken, Fransa ise barışın sağlanmasına yönelik ilerleme kaydetmek için etkili bir araç olmadığı sürece Filistin'i devlet olarak tanımayı planlamıyor.