İstanbul’da vapur yolculukları bir başkadır. Yıllara yenik düşmeyen, değişmeyen bir keyiftir. Çay-simit eşliğinde kısacık bir yolculuk bile şehrin tüm kaosundan uzaklaştırır insanı... Ya bindiğimiz vapur... Eğer nostaljikse atmosferiyle de etkiler bizi. Kimbilir ne hatıralar barındırır içinde diye düşünmeden edemeyiz...

İstanbul’da kayıkların hakimiyetini sonlandıran vapurların ilki 1828 yılında sefere başlamış. 1851 yılında Şirket-i Hayriye’nin (Şehir Hatları) kurulmasıyla birlikte sayıları artmış. Üstelik tarih sahnesinde de önemli roller üstlenmişler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları AŞ’nin hazırladığı ‘’İstanbul’un Gazi Vapurları ve Gazi Gemileri’’ adlı kitap işte o vapurlarla buluşturuyor bizleri... Deniz tarihçisi araştırmacı-yazar Ahmet Güleryüz’ün kaleme aldığı kitap; Balkan, I. Dünya ve Çanakkale savaşlarına katılmış olan İstanbul’un gazi vapurlarının hikayesine ve kaptanlarının hatıralarına mercek tutuyor. Eser, zengin görsel ve çizimleriyle Şirket-i Hayriye vapurlarının savaş yıllarındaki önemli görevlerini teknik bilgilerle donatarak okuyucuya sunuyor.

EŞSİZ BİR KAYNAK

Kitapta ayrıca Türk milletinin Mustafa Kemal önderliğindeki şahlanışının önemli unsurlarından biri olan Karadeniz kaynaklı deniz nakliyatının kahraman gemileri ve Millî Mücadele döneminde görev yapmış Kuvay-ı Milliye’ye ait gemilerin düşman gemileriyle verdiği amansız mücadele de okuyucuyla buluşuyor.  Türk denizcilerinin destansı geçmişine saygı duruşu niteliğindeki eser, aynı zamanda Türk milletinin, kahramanlık ve bağımsızlık mücadelesine denizden sunduğu eşsiz katkıları bilmek isteyenler için kaynak görevi üstleniyor.